Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Психолог Марина саветује: Шта урадити када он каже да му "ТРЕБА ПРОСТОРА"?

Да ли је свим људима подједнако потребан "слободан простор" у емотивном односу, који не укључује партнера, питали смо Марину Маљковић Ранитовић, психолога, сталног судског вештака и системског породичног психотерапеута.

1609768117_Depositphotos_9225790_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

- Није свима подједнако потребан тај, како то волим да кажем, "кутак где слушамо искључиво сами себе". Постоји нешто што се у психологији назива интерперсонална диференција селфа, што значи да су неки људи више, а неки мање способни да одвоје себе лично од других. - објашњава психолог.

Прочитајте још: Откривамо три мушке ТАЈНЕ мајстора ЈЕДНОНОЋНИХ авантура

Мање селф-диференцирани људи имају изражену потребу да буду стално са другима, теже подносе самоћу, ретко доносе битне одлуке самостално и имају интензивну потребу за честим консултацијама са другима, најчешће са партнером кога и бирају по том моделу - да могу да се ослоне на њега, његов суд, мишљење, став, укус, савет и присуство.

Треба им простор
Више селф-диференцирани људи имају већу потребу за личним простором и временом, самосталнији су и независнији, и често се перципирају као зрелији, али то не мора да буде увек тако.

Које од то двоје је боље за дугорочну везу?

- Веома је важно да у партнерству буду испуњене обе потребе, и она за дистанцом (повременим одвајањем, самоћом, слободним простором) и она за блискошћу и присношћу. "Слободан простор" не мора да подразумева нека дуга одвајања и растајања. То су најчешће кратки растанци који се завршавају радосним поновним партнерским блискостима - објашњава Маљковић-Ранитовић.

Блискост нам даје осећање поуздања у партнера, а слободан простор осећање самосталности, одраслости и личне адекватности. У партнерству су блискост и дистанца као удах и издах, динамички повезани у јединствену целину која чини заједнички живот.

Шта ако је нашем партнеру неопходан тај "простор" и жели га, а нама није?

Прочитајте још: Млади пар секс има само на Божић, а ово је разлог

- Тада је ситуација јасна - морамо партнеру безусловно да га обезбедимо ако желимо да га задржимо и очувамо везу, без обзира на то да ли ову његову потребу разумемо или нам је нелогична, чудна, неромантична, "мирише" нам на удаљавање, губитак интересовања, захлађење релације и плаши нас - закључује психолог Маљковић-Ранитовић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas