Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњаци дали мишљење: Због чега се јављају емоције међу колегама на послу? Ево до којих су резултата дошла истраживања

Није реткост да се из пријатељства на послу, роди љубав

1692003984_shutterstock_1956969598.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свесни смо чињенице да многи од нас проводе више времена на послу са колегама него са својим пријатељима, па чак и супружницима. Како су стручњаци тврдили, потребно је око 200 сати да се створи блиска веза или пријатељство са неким, оправдава то што многи стварају исто такве везе са онима са којима раде. Такође, има и оних који раде са својим супругом на послу са којим размењују поруке, разговарајући о послу и стресу са којим се суочавају.

Осим тога, супружник је ту као добро друштво да дан протекне што лаганије и брже. У једној анкети, како преноси Инсајдер, коју је радио Форбс, од узорка од 2000 људи, 60 одсто је признало како је искусило романсу на послу. Једно друго истраживање које је спровео ЕХармони, у којем је учествовало исто око 2.000 људи, чак 71 одсто је признао како жели да флертује са колегом, а 53 одсто њих да је излазило са њим.

Стручњаци напомињу да је провођење најмање 1.680 сати годишње са колегама више него што ћемо провести са било ким другим и да  је да ће међу колегама бити оних са којима се наши интереси поклапају. Такође, рад са њима нам омогућава да их упознамо на начин на који не успевамо, рецимо, путем апликације.

- Радећи са неким свакодневно, видећете како они реагују на проблем, како реагују на притисак и како комуницирају са другим колегама. Такође је лако почети са дељењем личних подататка и жалити се на потешкоће са којима се суочавамо на послу,можда уз ручак или пиће после посла. - каже за британски Инсајдер Давид Брудо извршни директор и суоснивач апликације за ментално благостање Ременте.

Такође, стручњаци за везе напомињу да време које колеге заједно проводе, док комуницирају и сарађују, може да функционише као неформално забављање јер људи на тај начин показују своју вредност као потенцијални партнер. Авиагил Лев клинички психолог напомиње да има и оних који су опрезни и који не мешају романсу и посао. Он истиче како ће те особе, у зависности од радне културе, да се запитају да ли је заиста привучена том неком особом или је искуство да је то забрањено оно што покреће њихову жељу.

Такође, напомиње да особе које настављају да се заљубљују у људе на послу са којима им не успева, то може да значи да траже партнере који су недоступни. У другим истраживањима неки испитаници су признали како су осећали притисак да се понашају професионалније док су у радном односу, а други су признали да су забринути због трачева. 

Брудо је навео да пословне романсе могу бити незгодне, јер се тешко направи разлика између лежерне забаве, игара моћи и искреног интересовања.

Стручњаци за везе саветују да треба сагледати последице које доноси та веза, јер свака веза има проблеме. То би могло довести до проблема на радном месту, утицати на квалитет рада, концентрација и душевни мир могу бити погођени ако наиђете на неке препреке. Ако дође до раскида бићете у окружењу где ћете се виђати са бившим, а то може да продуби бол и да рана тешко зарасте. 

Такође, особа према њиховим саветима треба да процени да ли гаји стварна осећања према колеги или је то због близине са том особом. Канцеларијски однос може бити лепо искуство ако се према речима стручњака развија пажљиво и промишљено.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas