Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Техника коју вреди савладати: Психолози саветују како да се мудро РАСПРАВЉАТЕ са ПАРТНЕРОМ

Како да не подигнете тон када вас преплаве емоције? Психолози имају решење.

1643041658_0f4e3d6ce0e9dc10ec4ae65b22452a54dd2ca773.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Готово да не постоји пар који је у свему сагласан ― био повод нека ситница или крупне ствари, сви се с времена на време подвађамо, па чак и не причамо по неколико дана с онима које највише волимо и с којима делимо живот.

Веома је важно бити отворен и разговарати о свему што нас тишти у вези, али бити смирен и водити рационалну дискусију којом управља ум, а не емоције? Како решити проблем који схватате врло, врло озбиљно? Како се не разбеснети на праву ситницу и знак неразумевања?

Прочитајте још: ЗАЈЕДНИЧКИ ЖИВОТ може бити корак до БРАКА или до ПРОПАСТИ: Када је ПРАВО време за то?

Психијатар др Абигејл Бренер недавно је за "Psychology Today" поделила неколико савета који нам могу помоћи да водимо конструктивну расправу с емотивним партнером и да из ње извучемо нешто добро.

Будите присутни и фокусирани

Склоните са стране све што може да буде дистракција ― не отварајте поруке, не скролујте кроз Инстаграм током разговора (најбоље је да склоните телефон што даље од себе), искључите телевизор... Нека баш ништа у просторији не омета разговор и обратите пажњу на садржај онога што обоје изговарате. Слушајте пажљиво и дајте све од себе да разумете другу страну, дакле не само речи које се изговарају, него и емоције које стоје иза њих. Дајте партнеру све време које му треба да објасни своје аргументе.

Не држите придике

Звоцање сте вероватно већ обавили до тренутка када одлучите да је време за конструктивну расправу, па сада нема места за зановетање, једнострано објашњавање, држање лекција. Ово је размена: говорите и слушате, уместо да стојите и одређујете шта и како треба да се ради, прича или мисли. Ваше идеје, планови и веровања су само ваши и нису ни мање ни више вредни од туђих, посебно ако је друга особа неко с ким делите живот и животни простор. Не стављајте се у супериоран и доминантан положај јер у сваком односу треба да однос снага буде 50:50. Придикама ћете само закомпликовати свађу.

Слушајте с пажњом

Већ смо нагласили колико је ово важно, али сада понављамо: стварно, стварно слушајте. Већина има обичај да слуша половично шта други говоре и све време планирају своју следећу реплику уместо да се заиста удуби оно што јој се говори. Прави одговор ће вам пасти на памет кад буде ваш ред да говорите, а ако не слушате заиста и с пажњом, пропустићете да чујете и приметите нешто важно.

Обратите пажњу на то како се друга страна осећа

Некад се свађамо само да бисмо "истерали своје", зар не? Неретко расправе емотивних партнера умеју да буду само битка за надмоћ и доминацију, а тада често не обратимо пажњу на то како се неко осећа. Питајте партнера да вам објасни своје емоције и стварно, стварно га слушајте. Не дозволите да вас бес заслепи.

Љутња не мора бити баш љута

Ово звучи помало смешно, али је истинито. Неко се наљути одмах, чим се не сложимо с њим, а неко накупља у тишини негативне емоције све док једног дана "не експлодира". Тада се виче, псује, напушта разговор усред реченице... Зато не дозволите да дође до ерупције, већ обратите пажњу на тихе сигнале да је неко љут и спречићете бурну расправу и све решити конструктивним разговором.

Не претите

Поједини верују да им моћ у расправи даје подизање гласа и, генерално, претећи став. То, међутим, није ништа више осим вида насиља, постављања у супериоран положај, а у екстремним ситуацијама је и право психичко злостављање. Томе једноставно нема места у нормалној вези и љубави.

Направите паузу

Ако приметите да сте преплављени осећањима и не знате шта бисте рекли, ако сте се превише потресли, једноставно, направите паузу. Као што на послу изађете на ваздух када "прегорите", тако сачекајте неко време пре него што ћете наставити са озбиљним разговором. Тако ћете се смирити, погледати и своје и туђе аргументе у другом светлу и хладне главе, опустити се... То је добара начин да се "упије" оно што је већ изговорено и да се дискусија настави без бурних емоција.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas