Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због којих кућних послова се најчешће ПАРОВИ СВАЂАЈУ: Истраживање дало занимљиве резултате

Више од половине испитаника сматра да су управо кућни послови главни изво несугласица

1685187608_shutterstock_2197426117.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ко је измислио кућне послове, пита се свако од нас. Они су проклетство нашег постојања. С њима никад ниси завршио, нема им краја, а веома често бивају разлог за крај љубавне приче.

Чим извадите канту за смеће, она се поновно почиње пунити, а чим оперете посуђе, накупља се још више. Стога, није ни чудо да су многи фрустрирани својим партнерима када се провлаче с кућаним пословима или их не раде добро.

Једна од шест особа изјавила је да би раскинула везу с другом особом због кућних послова. Постотак је био виши међу особама у доби од 18 до 25 година (31%) у поређењу с особама у доби од 35 до 44 године (21%), према истраживању на 1.500 Британаца, преноси Метро.

А који послови узрокују највише свађа међу паровима?

Невероватних 55 одсто Британаца рекло је да је генерално поспремање куће главна тачка проблема. Прање посуђа био је следећи главни узрок свађа 35 одсто Британаца који су рекли да рибање тањира узрокује много проблема.

Чишћење WЦ-а и вађење канти за смеће заузели су треће место, изазивајући свађе код 30 одсто парова. А није ни чудо што се парови свађају. Засебна студија у „Јоурнал оф Фамилy Псyцхологy“ открила је да поспремање кад се вратите кући након дугог дана заправо спречава тело да смањи ниво кортизола (хормона стреса) због чега се можемо осећати нервозно.

Према другој анкети коју је спровео „Хаммонд’с Фиттед Фурнитуре“, у којој је учествовало 2.000 Британаца, ту фрустрацију због кућних послова највише осећају жене, а њих 54 одсто верује да се оне брину за све кућне послове. То потврђује најновија анкета коју је спровео „Тапи Царпетс & Флоорс“, која је показала да једна од три жена не верује да су послови равномерно расподељени. Међутим, 38 одсто мушкараца не слаже се с тим и верују да они раде једнако као и њихове жене. Остали кућни послови који узрокују сукобе су рибање каде, усисавање, чишћење туша те пуњење и пражњење машине за судове.

Топ десет кућних послова који узрокују свађе:

Генерално спремање – 55%
Прање посуђа – 35%
Чишћење тоалета – 30%
Изношење канти – 30%
Чишћење купатила – 24%
Усисавање – 22%
Чишћење туша – 22%
Пуњење и пражњење машине за судове – 20%
Прање веша – 20%
Мењање постељине – 20%

Шта саветује терапеуткиња за везе

Заправо није само врста кућног посла оно што изазива свађу, један од 10 Британаца рекао је да свађа почиње када се одлучује о томе како поделити кућне послове. Невероватних 60 одсто Британаца признаје да се свађају са својим партнером око кућних послова. Терапеуткиња за везе и секс Георгина Вас дала је неколико савета о томе како приступити теми кућних послова с ​​партнером.
Она је изјавила следеће:
- Не постоји одређена формула о томе како би требало поделити послове и то ће варирати зависно од потреба и заједничке визије о томе како идеално домаћинство изгледа за сваки пар. Ако се осећате као да радите већину посла, а ваша друга половица не помаже, саветовала бих свима да разговарају са својим партнером и виде можете ли се обоје посветити циљу уравнотежења својих обавеза.

Терапеуткиња саветује да би од помоћи могло бити да направите списак послова које морате обавити и избацити оне који нису потребни, а потом и да допустите партнеру да овлада вештинама, уз много стрпљења јер нове навике захтевају време и труд.

Свађа око кућних послова покреће много тема у односу мушкарца и жене - од идеја о родним улогама и вредностима до начина на који показујемо захвалност и комуницирамо с другима. А разговор и организација су лековити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas