Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 ствари које треба да знате о храни за псе: Да ли је боље она богата протеинима или житарицама?

Када одлучите да удомите или купите пса, врло је важно да се информишете о храни коју ћете му давати.

1711811058_shutterstock_2310375687-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

На тржишту постоји велики избор хране за наше љубимце и некада није лако одлучити се за “најбољу”. Свака нуди посебне састојке за кожу, крзно, сјај, боље варење и тако даље.

Пре него што будете отишли у куповину хране, прочитајте овај текст који ће вас на најбољи могући начин упутити на прави избор за вашег љубимца.

1. Држите се хране која је богата протеинима, а не житарицама

Храна богата протеинима, са мањом количином пшенице и обрађених житарица (које се углавном могу пронаћи на рафовима продавница за животиње) ће вашем љубимцу дати више енергије и смањити ризик од дигестивних проблема.

2. Редовно перите чиније за воду и храну

Људи често заборављају на чистоћу чинија у којима се држе храна и вода које могу да утичу на здравље пса. Нередовни м чишћењем допуштате да се развију бактерије у чинији које могу проузроковати повраћање и дијареју. Свакодневно перите чиније са сапуницом и добро их исперите.

3. Водите рачуна о “оброцима”

Натписи на паковањима попут “пилећи оброк” и “говеђи оброк” су лепши начин за указивање на самлевено месо. Таква храна углавном садржи састојке који не би требало да се користе за исхрану.

4. Свежа храна је боља

Конзервирана храна која се прави екстремним прерађивањем углавном нема много нутријената. Да би се то надоместило, у такве намирнице се стављају синтетички витамини и минерали. Баш као и људи, пси знају разлику између вештачких и правих састојака. Нутријенти из лагано прерађене хране се боље апсорбују и самим тим пса чине здравијим.  

5. Пронађите савршену порцију

Истраживања су показала да пси са идеалном килажом живе дуже, што је чињеница и код људи. Већина брендова нуде храну према генералној тежини расе пса, не узимајући у обзир активност пса. Самим тим, некад количина хране коју псу дајете може да буде и за 50% већа од нормале.

6. Храна са мање конзерванса

Да би се продужила трајност хране, многи произвођаћи стављају велику количину конзерванса у њу. Иако постоје природни конзерванси, попут екстракта рузмарина, многи вештачки могу бити токсични.

7. Храна коју не би требало да дајете псу

Познато је да чоколада није добра за псе. Поред ње, не би требало да им дајете лук, грожђе и суво грожђе, макадамски орашчић и коске.

8. Пси нису вукови

Иако деле 98% ДНК са њима, то не значи да псима треба да пружате исту исхрану као што вукови имају. Свеже месо може имати патогене који изазивају тровање храном.

9. Кување за псе није тако лако

Ако мислите да је довољно давати псу остатке од вечере или му повремено кувати месо са грашком и пиринчем – преварили сте се. Да бисте омогућили псу све потребне нутријенте, потребно је да сазнате на првом месту који су му потребни. Балансирана дијета мора имати есенцијалне витамине, минерале и аминокиселине.

10. Хидратација пса је врло битна

Генерално говорећи, псима је потребно од 15мл до 30мл воде по килограму дневно. Ако је ваш пас активан или живите у пределу где је топлија клима – и више. Поред тога, свежа и природна храна пружа псима такође хидратацију.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas