· · Коментари: 0

Намирнице које конзумирате, а које могу побољшати здравље вашег пса: Храна коју можете поделити са својим крзненим другаром

Ове намирнице можете давати свом псу без гриже савести

1653488979_victor-grabarczyk-N04FIfHhv_k-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Ветеринари стално упозоравају да не би требало кућним љубимцима давати храну коју и ми конзумирамо. Међутим, неке намирнице и зачини могу благотворно деловати на здравље вашег крзненог другара, с тим што би најбоље било да се посаветујете са ветеринаром уколико ваш пас има одређене алергије, тегобе или осетљив систем за варење.

1. Куркума

Препознатљиву боју ова биљка добија од куркумина, једињења које помаже код ублажавања тегоба многих болести, како код паса тако и код људи. Она садржи и протеине, витамине Ц, Е и К, бакар, калцијум, калијум, гвожђе и цинк, ниацин и влакна. Како поседује снажна противупална дејства може помоћи у спречавању читавог низа проблема - повољно утиче на одржавање костију и зглобова дуже еластичним, добар је савезник у борби против болести срца, опадања менталних способности и слично.

Прочитајте још: Стручњаци објашњавају сва чудна понашања МАЧАКА: Сазнајте шта ваш љубимац жели и мисли у сваком тренутку

 

2. Кокосово уље

Можда не бисте кокосово уље повезали са стварима које ваш пас обожава, али то баш и није тако. Масти које су саставни део кокосовог уља могу подстаћи производњу серотонина и позитивно утицати на расположење човекових најбољих пријатеља. Други бенефит  кокосовог уља јесте што антибактеријски агенси у њему сјајни су и кад је хигијена њихових зуба у питању. Ово уље може допринети бољем изгледу и квалитету псеће длаке. Али, и овде је потребан опрез - Препоручује се да свом псу максимално дате једну кашичицу кокосовог уља дневно.

3. Боровнице

Боровнице садрже много антиоксиданата као што је ресвератрол. Познато је да ови антиоксиданси помажу у спречавању оштећења ћелија у телу и сјајно делују на кардиоваскуларни систем, смањујући ризик од бројних срчаних проблема. Такође, у боровницама се налазе танини који помажу код инфекција уринарног тракта. Сва ова корисна својства чине боровнице одличном посластицом за вашег пса.

4. Јаја

Јаја су изузетно хранљива за вашег пса. Оно шти њих чини савршеном храном за вашег љубимца јесте то што су богата протеинима, есенцијалним аминокиселинама, витаминима (посебно витамином А) и масним киселинама. Она чак могу помоћи у смиривању надраженог желуца код паса.

5. Свежи сир 

Богат је протеинима и калцијумом и прилично је благ; тако да може бити добар избор ако жеите да додате мало протеина у исхрану вашег пса. Свежи сир је млечни производ и неки пси не подносе добро млечне производе, што треба да имате у виду.

Прочитајте још: Направите од њих своје љубимце и спасите ПЛАНЕТУ! Ево зашто су ПЧЕЛЕ важне и како да им ПОМОГНЕМО

6. Мање рибе попут инћуна и сардина

Ово је малтене једна од бољих намирница за мозак и одржавање когнитивних способности. Богата је омега-3 масним киселинама што помаже у одржавању једрине и здравља коже и длаке вашег љубимца, може смањити интезитет лињања, "подмазује" зглобове, добар је савезник у одржавању здравља очију и слично. 

Бонус видео:

 

 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.