Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПТИЦЕ

Беч је престоница детлића: Праве су газде свих градских паркова!

Грађани су добили задатак да бележе птице у парковима и открили су невероватне податке.

1631790866_seoski-detlic--Wolfgang-Schweighofer-Bearb.jpg
Фото: Wolfgang Schweighofer Bearb
Oglas

Организација BirdLife Аустрија и Секретаријат за заштиту животне средине града Беча представили су резултате пројекта "У потрази за врапцима и детлићима у јавном простору".

Прочитајте још: Пас може да препозна лошу особу? Ево шта је открило ново истраживање

Бечлије су бројале птице

Бечлије који су љубитељи природе учествовали су у пројекту бројања врабаца и детлића који је показао зашто је главни град Аустрије тајна престоница детлића у Европи.

Велики детлић Фото: Peter Friesser
Велики детлић живи у свим парковима

Велики детлић је највише распрострањен у Бечу и продире најдубље у центар града. Може се посматрати у свим бецирковима у парковима и унутрашњим двориштима. Половина пријава о детлићима се односила на ову врсту. Зелена жуна је такође распрострањена, али захтева велике паркове и зелене површине.

Прочитајте још: ПУСТИТЕ ПСА У КРЕВЕТ: Седам изненађујућих разлога због којих треба да спава поред вас!

У Бечу живе и ретки детлићи

Једна трећина пријава се односила на зелену жуну, а свега пет одсто пријава на црну жуну. Било је и дојава о ретким врстама детлића као што су средњи и сеоски детлић. Девет од десет врста европских детлића је потврђено у Бечу у оквиру пројекта.

Врабац покућар је најчешћи становник жбунова, а грезде се испод кровова и олука

Врабац покућар је са 73 одсто пријава најраспрострањенија врста врапца у Бечу. Друго место заузимапољски врабац. Једна трећина врабаца борави у жбуновима, док је само десет одсто виђено на дрвећу. Током пролећа је откривено 123 гнезда на зградама, испод кровова, испод олука и у пукотинама на фасадама.У току трајања пројекта је 1.280 грађана проследило 1.927 дојава што је укључивало 8.500 птица.

Прочитајте још: Птица као кућни љубимац? О чему би требало да размислите

"Овај пројекат грађанске науке показује колико су мала зелена острва у урбаним срединама значајна за појаву и преживљавање птица", објашњава Јозеф Микоцки руководилац пројекта из Секретаријата за заштиту животне средине који је спроведен у сарадњи са организацијом BirdLife Аустрија.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas