Oglas
· · Komentari: 0
PTICE

Beč je prestonica detlića: Prave su gazde svih gradskih parkova!

Građani su dobili zadatak da beleže ptice u parkovima i otkrili su neverovatne podatke.

1631790866_seoski-detlic--Wolfgang-Schweighofer-Bearb.jpg
Foto: Wolfgang Schweighofer Bearb
Oglas

Organizacija BirdLife Austrija i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beča predstavili su rezultate projekta "U potrazi za vrapcima i detlićima u javnom prostoru".

Pročitajte još: Pas može da prepozna lošu osobu? Evo šta je otkrilo novo istraživanje

Bečlije su brojale ptice

Bečlije koji su ljubitelji prirode učestvovali su u projektu brojanja vrabaca i detlića koji je pokazao zašto je glavni grad Austrije tajna prestonica detlića u Evropi.

Veliki detlić Foto: Peter Friesser
Veliki detlić živi u svim parkovima

Veliki detlić je najviše rasprostranjen u Beču i prodire najdublje u centar grada. Može se posmatrati u svim becirkovima u parkovima i unutrašnjim dvorištima. Polovina prijava o detlićima se odnosila na ovu vrstu. Zelena žuna je takođe rasprostranjena, ali zahteva velike parkove i zelene površine.

Pročitajte još: PUSTITE PSA U KREVET: Sedam iznenađujućih razloga zbog kojih treba da spava pored vas!

U Beču žive i retki detlići

Jedna trećina prijava se odnosila na zelenu žunu, a svega pet odsto prijava na crnu žunu. Bilo je i dojava o retkim vrstama detlića kao što su srednji i seoski detlić. Devet od deset vrsta evropskih detlića je potvrđeno u Beču u okviru projekta.

Vrabac pokućar je najčešći stanovnik žbunova, a grezde se ispod krovova i oluka

Vrabac pokućar je sa 73 odsto prijava najrasprostranjenija vrsta vrapca u Beču. Drugo mesto zauzimapoljski vrabac. Jedna trećina vrabaca boravi u žbunovima, dok je samo deset odsto viđeno na drveću. Tokom proleća je otkriveno 123 gnezda na zgradama, ispod krovova, ispod oluka i u pukotinama na fasadama.U toku trajanja projekta je 1.280 građana prosledilo 1.927 dojava što je uključivalo 8.500 ptica.

Pročitajte još: Ptica kao kućni ljubimac? O čemu bi trebalo da razmislite

"Ovaj projekat građanske nauke pokazuje koliko su mala zelena ostrva u urbanim sredinama značajna za pojavu i preživljavanje ptica", objašnjava Jozef Mikocki rukovodilac projekta iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine koji je sproveden u saradnji sa organizacijom BirdLife Austrija.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas