Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

Да ли пси имају ЕМОЦИЈЕ као људи? Ево шта могу да доживе, а која осећања им недостају

Многе ствари у вези са псима нам нису у потпуности јасне

1681221529_shutterstock_1690835497.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Питање које вас можда мучи: да ли се ваше штене осећа кривим након што је изгризло ваше омиљене ципеле?

Наиме, иако ће већина власника паса ставити десну руку у ватру као опкладу да њихови љубимци имају осећања, важно је шта наука каже. Да ли пси имају емоције баш као и људи? Заинтересовани овом темом научници су сповели низ испитивања да би оккрили да ли пси имају осећања или само ми као власници пројектујемо на њих своје емоције.

Шта знамо о псећим емоцијама?

Лако је приметити да се пас радује када зна да ће се догодити ствари у којима ужива попут вечере, одласка у шетњу или играња са власником. Он маше репом, трчи горе доле и врти се у круг дајући вам до знања да је узбуђен. Међутим, чињеница је да људи слабо познају нијансе псеће комуникације. Они наиме “говоре” али то чине путем свог тела, за разлику од људи који користе речи. Такође, израз лица пса вам може много тога открити о његовом тренутном расположењу. Међутим и даље је људима прилично тешко да препознају да ли је пас уплашен, изненађен, тужан или забринут.

Питање које би ваљало одгонетнути је: да ли тумачимо понашање пса кроз сопствену социјално-емоционалну призму? Тако на пример сви они којима је пас икад уништио комад намештаја или обавио нужду на сред куће, верују да се он осећа кривим због тога. Међутим, то није тако. Ако вам пас упути поглед који делује као да се осећа криво због начињене штете, он је заправо узнемирен јер сте ви љути, а не зато што му је жао што је нешто лоше урадио.

Да ли пси имају емоције као људи?

Тренутна научна истраживања потврђују оно што власници паса већ знају: они имају осећања баш као и људи. Током скенирања мозга, области мозга које светле када се показују емоције су активне и код паса када пролазе кроз сличне ситуације. Поред тога хемикалије које се у телу отпуштају и чине да се осећамо било стресно или опуштено су исте. Више студија показује да мажење са власником смањује стрес код паса и повећава производњу хормона среће.

Које емоције пси могу да доживе?

За разлику од одраслих особа пси имају ограничен спектар емоција које могу да доживе, који је сличан деци узраста од 2-4 године. Њима недостају комплексна осећања као што је презир, кривица, понос или стид. Баш попут деце, псе није брига какву одећу носите, колико сте физички привлачни, којим се послом бавите и колико новца годишње зарађујете. С друге стране пси су јако добри у тумачењу осећања других и у томе да усвајају понашања људи око себе. Што се осећања тиче они могу осећати анксиозност, стрес, страх, гађење, узбуђење, тугу, љубомору, срећу и љубав.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas