Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли пси могу да се ЗАЉУБЕ? Стручњаци објаснили како наши љубимци доживљавају емоције

Своју љубав и приврженост могу исказати на необичне начине

1669033732_shutterstock_1652211523.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Сви власници паса имали су прилике да примете промене у понашању свог пса када сретне омиљеног пријатеља. Наравно, те промене су видљиве и када сретне омиљеног непријатеља. Такође, понашање пса се мења и када види другог пса кога воли и са којим жели да проводи више времена.

Из овог, можда понекад и скривеног понашања лако можемо закључити да је емотивни живот паса нешто што заиста постоји. Најновија истраживања ове области на неки начин потврђују да је љубавна прича између паса заиста могућа.

Било би добро да се овом приликом држимо науке и покушамо да ове односе објаснимо на исти или сличан начин као код људи. Иако су људи смислили небројене дефиниције љубави, ипак нико до сада није успео да је до краја објасни или да је укалупи у неки психолошки профил. Ипак, наука тврди да се све дешава на нивоу хормона који се луче када видимо особу у коју смо заљубљени.

Прочитајте још: Мајмунски теријер: Овај мали пас има једну невероватну особину због које га сви обожавају (ФОТО)

Мозак паса, као и свих сисара, ради на потпуно исти начин, па су и мисаони процеси и начин на који се одвијају исти. Када видимо драгу особу, у нашем мозгу се излучује хормон окситоцин. Тај хормон који се лучи у хипоталамусу одговоран је за контракције материце у време порођаја и за појаву лактације (млека) у млечним жлездама, али има и улогу у промени понашања, поготову у присуству вољене особе, када лучење окситоцина изазива осећаје привржености, задовољства и нежности. Занимљиво је да хипоталамус регулише многе друге функције организма као што су откуцаји срца, крвни притисак, телесна температура, те зато и није необично да се у присуству неке особе температура повећа, а откуцаји срца постану бржи.

Потпуно исти процеси се дешавају и код наших кућних љубимаца. Иста хемија управља и њиховим емоцијама, па самим тим можемо слободно закључити да се пси могу заљубљивати и да су таква стања потпуно нормална и очекивана.

У оквирима у којима се крећу и по облицима понашања, пас није способан да покаже љубав као што би то учинио просечан човек. Ипак, они имају своје начине на које показују приврженост и заљубљеност у другог припадника врсте. Понекада су те везе толико јаке да два пса не желе да се одвоје. Постоји безброј прича у којима су се пси упознавали у азилима и толико зближавали да је особље тражило да се удомљавају у пару.

Прочитајте још: Љубав без граница: Пас грли бебу, власница случајно ухватила диван призор (ВИДЕО)

Фото: Схуттерстоцк

Како да препознамо да је наш пас заљубљен? Америчка асоцијација психолога тврди да то није тешко и да понашање у љубави веома слично изражавању среће при било ком догађају који пас воли, осим што је овде такво понашање узроковано појавом припадника исте врсте. Када виде свог омиљеног сродника, пси почињу да машу репом, окрећу се око себе, испуштају гласове који личе на тихе вриске или се оглашавају гласним радосним лајањем. Понекад могу и да се умокре од среће, скачу на вољену особу, припијају своје тело уз тело омиљеног пса, али у таквом стању могу да покажу и изненадну агресију према другом псу или човеку који се нађе у близини поготову ако помисле да су препрека остварењу тренутних емоција.

Такође, постоје многобројни примери лојалности паса како према својим власницима тако и према другим псима. Тако смо могли да видимо пса који стражари над другим повређеним псом док чека помоћ или да женка пса доји напуштене мачиће. Оваква понашања узрокована су интензивним емотивним животом и може се слободно тврдити да је емпатија једна од доминантнијих особина код наших љубимаца.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas