Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДВА ЗНАКА могу да покажу да нешто није у реду са дететом: ПСИХОЛОГ упозорава родитеље да на ово обрате пажњу

Врло је важно да родитељи добро упознају дете и посвете му довољно квалитетног времена, тако ће пре приметити моменте када се њихови наследници психички не осећају најбоље

1680787975_shutterstock_1727490703.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како се одрасли суочавају са стварима које их тиште и муче, тако и малишани имају своје проблеме, зато је битно да знате како да им приступите на прави начин. Чувени психолог Сем Вас, стручњак за дечији стрес, истиче да никако не би требало да дижете панику уколико видите да је вашем детету потребна помоћ.

Тврди да постоје два начина која ће вам дати до знања да са дететом нешто није у реду.

- То се доста разликује од детета до детета, али као психолози склони смо открити да нешто није у реду на два начина. Први је када приметимо да се понаша хаотично. Догађа му се нешто лоше изнутра, па онда удара сестре, браћу или вршњаке, сумануто трчи, разбија и баца ствари. То називамо екстернализујуће понашање - рекао је психолог.

Са друге стране, занке интернализованог понашања је много теже приметити, јер дете тада своја осећања крије у себи. Зато Сем апелује на све родитеље да уложе доста труда како би га препознали.

- Интернализација је потпуно супротан образац. Такво дете наизглед неће показивати никакве тешкоће, али заправо ће проблеме гомилати у себи. Родитељи то могу препознати ако дете постане мање комуникативно, ствара мање буке и често се одваја, неће да једе. Такво дете ће се теже отворити - објашњава.

Шта да предузмете ако видите код детета неке од ових знакова?

Према професору, највећа грешка коју можете да направите је да кажете малишану да се не понаша тако, или да нема потребе да осећа то што га мучи.

- Инхибирање емоција не делује на одрасле, па ни на децу. Не можете некоме рећи да поништи своје емоције - истиче Вас.

И наглашава да је најбитније да појасните детету које емоције доживљава, како би их што боље разумео и прихватио, те се лакше суочио са њим.

- То је нешто о чему деца не уче у школама, а требала би. Деца нису свесна шта осећају, па не могу то ни описати. Тек тако што им описујете шта осећају, стичу самосвест о томе што су емоције с којима се носе. Као родитељ не бих осуђивао дијете, већ бих говорио што мислим да моје дете осећа, а онда му и помогао да боље разуме и научи што су његове емоције - закључио је стручњак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas