· · Коментари: 0

Напади панике код ПАСА: Како их препознати и помоћи свом крзненом другару?

Напади панике нису карактеристични само за људе, већ и за животиње

1655749871_pexels-alena-darmel-6643666.jpg
Фото: Пеxелс

За разлику од људи, који могу препознати нападе панике и сами себи помоћи, пси зависе у потпуности од свог власника. Управо је власник најбитнији фактор кад се псу јаве напади панике или анксиозности - зато је важно препознати их и реаговати на време.

Научно је доказано да пси могу доживети озбиљније нападе страха. Понекада је тешко разликовати прави напад панике од страха код пса или застрашености новом околином.

Прочитајте још: Прекинуо перформанс да би помогао човеку: Пси нам опет показују колико им је СРЦЕ ВЕЛИКО (ФОТО)

Баш као и код људи, напад панике условљава појаву анксиозности. Шта све може изазвати анксиозност код паса?

  • Затворен и ограђен простор (попут бокса, високе ограде око дворишта, собе и сл.)
  • Вожња аутомобилом
  • Бука изазвана грмљавином, петардама, ватрометима и друга врсте изненадних и интензнивних звукова
  • Страх од напуштања

Који су најчешћи симптоми?

  • Дахтање
  • Лупање срца
  • Сакривање
  • Прекомерно балављење
  • Упорно покушавање придобијања пажње власника или осталих укућана
  • Гребање или скакање на власника
  • Повраћање
  • Гасови, дијареја, измокравање 

Како да помогнете свом љубимцу?

Ако приметите неки од ових симптома најбоље би било да се обратите ветеринару како би се прецизније утврдило у чему је тачно проблем. 

Прочитајте још: Велике врућине и њима стварају проблем: Како препознати симптоме топлотног удара код мачке

Оно што увек можете да урадите како бисте олакшали свом псу јесте следеће:

1. Будите уз њега - ставите му до знања да сте ту и да има сву вашу пажњу. Ваше присуство и пажња њима много значи и сигурно ће му помоћи да се осети бар мало боље. Можете му дати омиљену играчку, извести у шетњу (осим ако напад панике није изазван неким спољним догађајима попут ватромета) или му дати омиљену играчку. 

2. Обезбедите му довољно игре, активности и дружења - физичке, али и менталне вежбе изузетно су битне и користе за правилан развој пса. Постарајте се да издвојите сваки дан бар 15 минута за појединачну шетњу и око 20 минута играња. Када се власник игра са својим псом то може утицати на  снижавање хормона стреса и смањење шанси за појаве напада панике.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.