· · Komentari: 0

Velike vrućine i njima stvaraju problem: Kako prepoznati simptome toplotnog udara kod mačke

Životinje uglavnom dobro podnose vrućinu, ali i one mogu biti izložene toplotnom udaru

1655284299_macka.jpg
Foto: Profimedia

Mačke uglavnom nemaju problem sa visokim temperaturama, ali i za njih postoji opasnost od toplotnog udara ukoliko su sklone boravku na otvorenom.

Pročitajte još: Četiri razloga zašto psi UNIŠTAVAJU IGRAČKE: Bez obzira na rasu i uzrast ovo svi rade

Prema rečima stručnjaka, toplotni udari su ređi kod mačaka, nego kod pasa, pa je zato teško i prepoznati ih. Mačke retko kada pokazuju da im nešto fali, pa je samim tim i vlasnicima teže da prepoznaju znake da im nije dobro.

Znojenje kod mačaka je sasvim normalna stvar, ali one nemaju tako savršeni mehanizam hlađenja kao ljudi, pa toplotni udar mogu doživeti kada se nađu u zatvorenom automobilu ili nečem sličnom.

- Mačke ravnog lica podložnije su iscrpljenosti od vrućine, poput pasa koji imaju skraćene njuške ili uske disajne puteve - izjavila je veterinarka Boni Bragdon.

Stručnjaci smatraju da su rase poput burmanske, persijske i himalajske, izloženije toplotnom udaru od ostalih. Udar se događa kada mačka ne može da reguliše telesnu temperaturu, odnosno kada je ona viša od 40 stepeni.

Pročitajte još: Koji su sve znaci da vaš pas trpi bol: Obratite pažnju na ovih šest signala

Veterinarka savetuje da vlasnici koji imaju ljubimce sa krznom, više vode računa o njima i da ih drže u kući kada su napolju velike vrućine.

Simptomi toplotnog udara kod mačaka:

telesna temperatura iznad 40.5 
kolaps
velika brzina otkucaja srca i ubrzano disanje
dijareja ili povraćanje
dezorijentiranost
promena boje desni
osetljivost u stomaku

Ukoliko primetite bilo koje od ovih simptoma, obavezno svog ljubimca odvedite kod veterinara.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.