· · Коментари: 0

Расе паса са ПЛАВИМ ОЧИМА: Некада узгајани за лов и чување стада, данас многима омиљени љубимци

Постоји толико много различитих раса паса да би се могло слободно рећи да свака особа на свету може себи да пронађе захваљујући томе савршеног љубимца

1671802614_shutterstock_494351797.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Док ће некима од њих заштитни знак бити њихова кратка и оштра длака, други ће бити препознатљиви по својим клемпавим ушима, пегама по крзну или кратком репу. Међу свима њима посебну категорију чине расе са плавим очима.

Ови пси су и те како приметни у групи других паса и неретко их сврставају у категорију „краљевских“ мада ни једна од њих нема додирних тачака са животом на двору. Али, схватљиво је зашто је то тако, ако се осврнемо на концепт плаве крви.

Сибирски хаски

Прва раса на коју ћете сигурно помислити када се помену пси плавих очију је сибирски хаски. Ови задивљујући пси имају легендарне, ледено-плаве очи које одражавају тундру њихове родне земље. Такође, они могу имати и смеђе очи или им оне могу бити различите боје. Сибирски хаски је раса која је узгајана за вучу терета уз помоћ псеће запреге, због чега су они идеалан избор за породице које воле да буду активне.

Прочитајте још: Пси на снегу и леду: Заштитите им шапе од оштећења и смрзавања

Аустралијски овчар

Аустралијски овчар је врло разигран и доброћудан пас који воли друштво људи. Ова раса најчешће има смеђе или плаве очи за шта је задужен мерле ген. Он ствара на крзну паса шарене мрље или пеге и утиче на то да пас има импресивне светлоплаве очи. Одгајан да чува стада овај пас је пун енергије и верно ће следити свог власника у свим његовим авантурама.

Фото: Схуттерстоцк

Вајмарски птичар

Ова необична раса је позната по свом елегантном, сребрно-сивом крзну и врло љупком карактеру. Иако на први поглед овај пас не оставља такав утисак, он је заиста велика маза. Његове очи су најчешће боје ћилибара или плаве попут ведрог неба. У оба случаја оне му пристају савршено уз његову задивљујући боју длаке. Током 1800-их су узгајани у Немачкој за лов, а данас су популарни као врло привржени љубимци.

Прочитајте још: Како разговарати са вашом МАЧКОМ, а да вас она разуме? Ево детаљног упутства

Данска дога

Нежни дивови, како људи обично зову данске доге, такође могу да имају предивне плаве очи. Својим елегантним стасом и непоновљивом нијансом очију овај пас заиста скреће пажњу на себе где год да се појави. Већина штенаца ове расе се рађа са плавим очима, али оне најчешће мењају боју и постају смеђу како оно расте. Међутим, ту долазимо до мерле гена који ако је умешан, псу остају плаве очи до краја живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.