Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је недостатак витамина један од водећих разлога појаве ПЕРУТИ?

Перут је чест проблем са којим се суочава већина нас. Појављује се када кожа на скалпу почне да се љушти, појављујући се у облику белих тачкица у коси

1657034898_velizar-ivanov-9nTxnFaSR_Q-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Није заразно или озбиљно, али може у суштини да уништи квалитет ваше косе током времена. Такође може бити облик себороичног дерматитиса, а поред тога досадна је и ружно изгледа и остаје на вашој одећи.  Популарни симптоми укључују љуспице коже које се налазе на вашој глави, скалпу и раменима и сврбеж или љуштење главе. Постоје различити узроци перути у коси , а један од њих може бити недостатак витамина.

Прочитајте још: МЕД у служби лепоте: Направите савршену маску за лице према вашем типу коже

Постоје разни узроци појаве перути као што су:

  • Себороични дерматитис - Ово је врста екцема који се формира у оним деловима тела који су богати лојним жлездама које излучују уље или себум из пора. Тачан узрок није познат, међутим код неких људи се каже да се врста квасца храни овим масним порама и неправилна нега може дозволити њихов умножени раст који доводи до перути.  
  • Контактни дерматитис - Ово може бити узроковано иритацијом коже иритантом који ствара болне осип. Производи за негу косе са јаким хемикалијама могу бити катализатори контактног дерматитиса који заузврат погоршава губитак косе због перути. 
  • Сува кожа - Ако се ваша кожа на скалпу осуши природно или због хладног времена и мање масноће, то може изазвати перут. Да бисте то спречили, препоручује се правилна нега косе. 
  • Недостатак витамина - Витамини брину о одржавању ваше косе и њене текстуре. Недостатак витамина Б или фолне киселине може довести до перутања коже на глави, па чак и до танке и ломљиве косе. Масне киселине и омега-3 су пођеднако неопходне за одржавање власишта без перути. 

На перут могу утицати и други фактори као што су шампонирање, старост, хормонска неравнотежа, психијатријска стања, стрес, историја кожних поремећаја или чак слаб имунолошки систем.

Како недостатак витамина утиче на перут косе

Витамини, иако су неопходни у уравнотеженој исхрани из различитих разлога као што су вид и боља енергија, такође помажу у одржавању здраве косе. Ево листе есенцијалних витамина који вам помажу у борби против перути:

Витамин А контролише процес лучења уља који влажи кожу главе. Недостатак витамина А може довести до губитка косе од перути. Шаргарепа, бундева, спанаћ и кељ су извори витамина А.
Витамин Б садржи биотин који може побољшати стварање црвених крвних зрнаца и додати хранљиве састојке кожи главе. Налази се у бадемима, месу, риби и целим житарицама. 
Витамин Ц помаже у изградњи колагена неопходног за развој косе. Добар је антиоксиданс и обезбеђује исхрану фоликулима косе. Цитрусно воће, јагоде и папаја имају добре количине витамина Ц. 
Недостатак витамина Д може изазвати губитак косе или алопецију. Игра важну улогу у производњи косе. Повећање уноса витамина Д може се показати као добро за лечење перути. Једите масну рибу, уље јетре бакалара и печурке за витамин Д. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas