Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Грешке приликом ПРАЊА косе које многи праве: Фризерка истакла на шта треба да обратите пажњу

Начин на који перете косу може утицати на то да ли ће она бити оштећена или не

1699545806_Foto-Shuttertsock-pranje-kose.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Начин на који обављате ову једноставну радњу чини разлику између здраве косе и оне оштећене, масне или непослушне...

Ако приметите да вам је коса мало масна или непослушна ових дана, а нисте сигурни зашто, разлог можда лежи у томе што не перете косу на прави начин. Према фризерки Кет Томпсон морате да будете веома пажљиви приликом руковања мокром косом. Зашто?

- Коса је најрањивија када је мокра, па морате да се побринете да је правилно перете како је не бисте оштетили - каже она.

Ево шест грешака приликом прања косе које стилисти саветују да избегавате.

Погрешан шампон и балзам

С обзиром на то да на тржишту постоји толико различитих шампона и регенератора, није лако наћи прави. Чак и ако је ваша коса релативно лака за одржавање, важно је да се побрините да користите најбољи шампон и регенератор за ваш тип косе.

- Сувој или непослушној коси треба више влаге, док су финијој и тањој потребне лакше формуле како је не би оптеретиле - саветује Томпсон.

Превише шампона за дубинско прање

Ако користите много различитих производа за косу, можда ћете желети да укључите шампон за дубинско прање (на бочицама обично пише 'цларифyинг') своју рутину. Међутим, Томпсон упозорава да их не користите пречесто.

- Ови шампони су сјајни за одржавање чисте коже главе, али избегавајте њихову честу употребу како не бисте уклонили природна уља са коже главе - опомиње фризерка.

Пречесто прање

Неки људи перу косу сваки дан, без обзира на то да ли им је коса природно масна или се редовно зноје. Али запамтите: превише често прање може да наруши њену пх равнотежу.

- Што више перемо косу, то више уклањамо не само прљавштину и ситне честице, већ и природна уља. Кожа главе ће тада производити више уља како би хидрирала и надокнадила оно што је уклоњено - објашњава Томпсон.

Уместо да перете косу свакодневно, покушајте да продужите време између прања користећи суви шампон само за корен, пише Реалсимпле.

Недовољно прање

Иако је прање косе једном недељно широко прихваћено, стручњаци нису увек за ову праксу.

- Недовољно прање може да изазове накупљање прљавштине и блокаду фоликула, што доводи до нездраве коже главе. Предлажем да оперете косу барем сваки други, трећи дан док не видите како ваша коса реагује и шта јој најбоље одговара - сугерише Томпсон.

Погрешна температура воде

Испирање косе топлом водом је веома пријатно, али може и да оштети косу, што значи да иста неће изгледати баш најбоље.

- Иако волимо топли туш, што је вода топлија, то ће пре уклонити природна уља и заправо учинити косу сувљом - каже фризерка.

- Хладнија вода ће више допринети сјају и хидрирању косе. Предлажем да ако волите топле тушеве, промените температуру воде када је време за испирање косе - саветује она.

Брзо сушење косе

Можда сте у журби кад изађете испод туша, али Томпсон саветује да не трљате косу енергично како бисте је осушили.

- Будите нежни према својој коси! Притисните је како бисте избацили вишак воде користећи пешкир од микрофибера. То помаже да таласаста и коврџава коса буду мање непослушне, тања коса неће пући, а офарбана ће остати у здравом стању - поручује фризерка.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas