· · Коментари: 0
обратите пажњу

Како препознати козметику ТЕСТИРАНУ НА ЖИВОТИЊАМА: Све што треба да знате, а ово су симболи које треба да тражите

Да ли се животиње и даље користе у козметичким тестовима? Како можете да купујете без гриже савести и окрутности? Откривамо вам све што би требало да знате

1657647848_raphael-lovaski-DEuob2v77wI-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш

Просто је непотребно да у 21. веку животиње буду и даље предмет тестирања у козметичкој индустрији. Док постоји толико производа који не тестирају своје производе на животињама, поставља се питање, ако је то већ могућа опција - зашто је сви не практикују? 

Прочитајте још: Дерматолози упозоравају: Ово су грешке у нези коже које стално правите!

1. Које животиње се користе за тестирање козметике?

Тестови на животињама за козметику обично користе пацове, мишеве, зечеве, псе, мачке и мајмуне, који су наменски узгајани у тајним објектима. Ове животиње ће живети своје животе затворене у кавезима, доживљавајући само вештачко светло, благу храну и четири зида лабораторије. Ове осетљиве животиње заслужују много више од третмана као лабораторијске опреме за једнократну употребу. Најчешће ове животиње доживе доста повреда током експеримената, те наставе да живе са обогаљеним деловима тела у тим кавезима. Сврха њихових живота јесте да служе само као алат за тестирање, па самим тим на њима ће се тестирати производи све док то оне могу да издрже - односно до краја њиховог живота. Један тест за козметички састојак може користити преко 1.000 пацова или зечева.

2. Колико животиња се користи у козметичким тестовима?

Тачна цифра није позната, али се процењује да се најмање 300.000 животиња користи сваке године у тестовима козметичких производа или састојака само у Кини, а глобални збир ће вероватно бити много већи.

3. Да ли су тестови козметике на животињама забрањени у Европи? 

Да, постоје и забране тестирања и маркетинга. Тестови козметичких производа и њихових састојака на животињама забрањени су у Великој Британији од 1998. и широм ЕУ од 2009. Забрана продаје козметичких производа и састојака тестираних на животињама је у потпуности спроведена у Великој Британији и ЕУ у марту 2013. године.

 

Дакле, од 2013, сва козметика за продају у УК и ЕУ је без тестирања на животињама?

Не. Компаније могу наставити да плаћају тестове на животињама у Кини – где су тестови потребни за многе производе – све док се ослањају само на додатне податке из метода које нису на животињама да би продале те производе у Великој Британији или ЕУ. 

4. Које земље још увек тестирају на животињама?

Кина је највеће тржиште које има општи захтев за тестирање козметике на животињама, а неке друге земље, попут Русије, могу захтевати неке тестове на животињама за козметику. У Кини је чак и закон такав да сваки производ мора бити тестиран на животињи пре него што се пусти у људску употребу. 2012. године, ПЕТА и сличне организације откриле су да су неке компаније које су раније биле без окрутности почеле да тајно плаћају кинеској влади да тестира своје производе на животињама како би их продали у Кини. 

5. Шта заправо значи без окрутности?

Важно је запамтити да производи могу бити без тестирања на животињама, али да и даље садрже састојке животињског порекла. Да би компанија била потпуно без окрутности, онда мора да буде и веганска - дакле без животињских производа у себи, а такође и да не буде тестирана на животињама. 

6. Потражите ове симболе на козметичким производима

Да би били сигурни да је производ безбедан, да није тестиран на животињама и да нема састојке животињског порекла, потражите ове симболе на амбалажи: 

Ознака веган значи да је производ апсолутно без производа животинског порекла. А све варијације симбола са зецом, означавају да производ није тестиран на животињама! 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.