Oglas
· · Komentari: 0
obratite pažnju

Kako prepoznati kozmetiku TESTIRANU NA ŽIVOTINJAMA: Sve što treba da znate, a ovo su simboli koje treba da tražite

Da li se životinje i dalje koriste u kozmetičkim testovima? Kako možete da kupujete bez griže savesti i okrutnosti? Otkrivamo vam sve što bi trebalo da znate

1657647848_raphael-lovaski-DEuob2v77wI-unsplash.jpg
Foto: Unsplaš
Oglas

Prosto je nepotrebno da u 21. veku životinje budu i dalje predmet testiranja u kozmetičkoj industriji. Dok postoji toliko proizvoda koji ne testiraju svoje proizvode na životinjama, postavlja se pitanje, ako je to već moguća opcija - zašto je svi ne praktikuju? 

Pročitajte još: Dermatolozi upozoravaju: Ovo su greške u nezi kože koje stalno pravite!

1. Koje životinje se koriste za testiranje kozmetike?

Testovi na životinjama za kozmetiku obično koriste pacove, miševe, zečeve, pse, mačke i majmune, koji su namenski uzgajani u tajnim objektima. Ove životinje će živeti svoje živote zatvorene u kavezima, doživljavajući samo veštačko svetlo, blagu hranu i četiri zida laboratorije. Ove osetljive životinje zaslužuju mnogo više od tretmana kao laboratorijske opreme za jednokratnu upotrebu. Najčešće ove životinje dožive dosta povreda tokom eksperimenata, te nastave da žive sa obogaljenim delovima tela u tim kavezima. Svrha njihovih života jeste da služe samo kao alat za testiranje, pa samim tim na njima će se testirati proizvodi sve dok to one mogu da izdrže - odnosno do kraja njihovog života. Jedan test za kozmetički sastojak može koristiti preko 1.000 pacova ili zečeva.

2. Koliko životinja se koristi u kozmetičkim testovima?

Tačna cifra nije poznata, ali se procenjuje da se najmanje 300.000 životinja koristi svake godine u testovima kozmetičkih proizvoda ili sastojaka samo u Kini, a globalni zbir će verovatno biti mnogo veći.

3. Da li su testovi kozmetike na životinjama zabranjeni u Evropi? 

Da, postoje i zabrane testiranja i marketinga. Testovi kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka na životinjama zabranjeni su u Velikoj Britaniji od 1998. i širom EU od 2009. Zabrana prodaje kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama je u potpunosti sprovedena u Velikoj Britaniji i EU u martu 2013. godine.

 

Dakle, od 2013, sva kozmetika za prodaju u UK i EU je bez testiranja na životinjama?

Ne. Kompanije mogu nastaviti da plaćaju testove na životinjama u Kini – gde su testovi potrebni za mnoge proizvode – sve dok se oslanjaju samo na dodatne podatke iz metoda koje nisu na životinjama da bi prodale te proizvode u Velikoj Britaniji ili EU. 

4. Koje zemlje još uvek testiraju na životinjama?

Kina je najveće tržište koje ima opšti zahtev za testiranje kozmetike na životinjama, a neke druge zemlje, poput Rusije, mogu zahtevati neke testove na životinjama za kozmetiku. U Kini je čak i zakon takav da svaki proizvod mora biti testiran na životinji pre nego što se pusti u ljudsku upotrebu. 2012. godine, PETA i slične organizacije otkrile su da su neke kompanije koje su ranije bile bez okrutnosti počele da tajno plaćaju kineskoj vladi da testira svoje proizvode na životinjama kako bi ih prodali u Kini. 

5. Šta zapravo znači bez okrutnosti?

Važno je zapamtiti da proizvodi mogu biti bez testiranja na životinjama, ali da i dalje sadrže sastojke životinjskog porekla. Da bi kompanija bila potpuno bez okrutnosti, onda mora da bude i veganska - dakle bez životinjskih proizvoda u sebi, a takođe i da ne bude testirana na životinjama. 

6. Potražite ove simbole na kozmetičkim proizvodima

Da bi bili sigurni da je proizvod bezbedan, da nije testiran na životinjama i da nema sastojke životinjskog porekla, potražite ove simbole na ambalaži: 

Oznaka vegan znači da je proizvod apsolutno bez proizvoda životinskog porekla. A sve varijacije simbola sa zecom, označavaju da proizvod nije testiran na životinjama! 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas