· · Коментари: 0
ЗАЧИНСКА БИЉКА

Магична КУРКУМА: Лековита зачинска биљка која ЛИЦЕ ЧИНИ БЛИСТАВИМ (РЕЦЕПТ)

Куркума садржи и витамине Б6 и Б3, фолну киселину, а од минерала највише калијум, гвожђе и манган.

1622152788_Depositphotos_54410925_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Лековитост куркуме од давнина се препричавала и преносила у рецептима у источним земљама, иако је своју популарност стекла као зачин који се користи за припрему пиринча и махунарки, чиме се даје укус храни и спречава надутост организма приликом уноса ових састојака.

Прочитајте још: Исеците црни лук БЕЗ СУЗА уз помоћ ОВА 4 трика! (ВИДЕО)

Корен ове зачинске биље садржи бројне здраве састојке и минерале, који одржавају здравље целог организма, одличан је антисептик и природни антибиотик, лечи ранице и ситне пукотине, а осим тога чувена је и као састојак којим се избјељују зуби и лече упални процеси у усној шупљини и зауставља крварење десни. 

Поред куркумина у корену куркуме се налазе и угљени хидрати, протеини, минерали, есенцијална уља и смоле

Прочитајте још: Ставите ЈАЈЕ на дно саксије са цвећем и видећете НЕВЕРОВАТНЕ резултате! (ФОТО/ВИДЕО)

Главни активни састојак куркуме је алкалоид куркумин од кога и потиче изразито жута боја. Међутим поред куркумина у корену куркуме се налазе и угљени хидрати, протеини, минерали, есенцијална уља и смоле. Сви заједно синергистички делују и појачавају дејство куркумина. Куркума има веома широку лепезу деловања: антиоксидативно, противупално, антивирусно, антибактеријско, антимикобно, антиканцерогено...

Због бројних минерала, куркума је одлична за лице, против акни, за уједначавање тена и нежно чишћење лица...

Постоји доста научних радова и истраживања која ово потврђују. Доктори данас често саветују као део терапије и превенције малигних болести, дијабетеса, алергија, артритиса, Алцхајмера и других проблема са нервним системом.

Прочитајте још: Цветни спектакл од пузавице - Украсите улаз прелепом ВИСТЕРИЈОМ! (ФОТО/ВИДЕО)

Рецепт за маску од куркуме

Због бројних минерала, куркума је одлична за лице, против акни, за уједначавање тена и нежно чишћење лица. 

Помешајте кашичицу куркуме уз кашику глине и мало ружине водице. Нанесите на очишћено лице и држите најдуже пола сата. Након тога исперите маску са лице и лаганим тапкањем пешкиром осушите ваше лице. Ова маска упија нечистоће и дезинфикује кожу лица, а ружина водица је тонира.

Прочитајте још: Шта треба да знамо о ЛАВАНДИ? Одлична је у борби са стресом, а овако делује на боре и акне

Помешајте у једнаким количинама кашичицу куркуме и меда, у то додајте сок од пола лимуна и 50 милилитара јогурта. Нанесите на очишћено лице и држите најдуже пола сата. Након тога исперите маску са лице и лаганим тапкањем пешкиром осушите ваше лице. Ова маска допринеће хидратацији лица, уједначиће тонус и тонирати лице и избледеће ожиљке од бубуљица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.