Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Промене на кожи могу бити ИЗАЗВАНЕ СТРЕСОМ: Не игноришите поруке која вам тело шаље

Стрес може изазвати мењање тена, танку и испуцалу кожу, акне, црвенило...

1676464534_Foto-Shutterstock-lice.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Многе тегобе и обољења можемо видети на кожи која брзо реагује на све промене у нашем телу. Промењен тен, флеке, једрина, поре, танка и испуцала кожа – све то могу бити путокази ако знамо да их протумачимо. Стрес, као и болест, за кожу је изванредно стање организма. „Било да је реч о тренутном, акутном или о нагомиланом, хроничном стресу, он може врло неповољно да делује на кожу”, истиче дерматовенеролошкиња Ивана Нола, додајући да су наша кожа и психичко стање повезани на више нивоа. „Током стреса тело лучи низ хемијских супстанци, као што је хормон стреса кортизол, који делује упално и исцрпљује кожу у свим њеним слојевима. На површини тако што оштећује баријере коже, па она постаје сува, црвена и иритирана, док у њеним дубљим слојевима уништава колагенска влакна. Кортизол може да делује и на прекомерно лучење себума, што у комбинацији са оштећеном хидролипидном баријером резултира појавом акни и других упалних процеса, као што је хиперпигментација. Наиме, меланоцити, ћелије које производе меланин, јако су осетљиви на упалне материје које тело лучи током стреса, па тако настају неугледне мрље на кожи.”

Решите стрес, па лечите кожу!

Хронични и акутни стрес, додаје Ивана Нола, могу проузроковати појаву иритација, осипа, екцема и свраба. „Оштећена заштитна баријера узрокује јачи трансепидермални губитак влаге, па кожа постаје сува и дехидрирана и разним спољашним факторима (нпр. чистачима, води, шампонима, бактеријама) допушта да на њу неповољно делују, што за резултат има појаву разних алергија, иритација, чак и лакших инфекција. Због тога стрес код особа које пате од атопичног дерматитиса или псоријазе лако може да погорша стање.” Осим што хормони стреса штетно делују на колаген, уједно подижу ниво шећера у крви. Ако се томе дода и исхрана која обилује шећерима и прерађеном храном, настаје процес гликолизације. Тај процес, објашњава дерматолошкиња Нола, додатно оштећује влакна еластина и колагена, због чега у огледалу можемо видети преурањени настанак бора на свом лицу. За преурањено старење можемо окривити и повећани оксидативни стрес. Дерматолошкиња додаје да су хормони стреса одговорни и за појачану активност слободних радикала, а они оштећују ћелије, односно, убрзавају процес старења коже на свим нивоима. Шта нам је, дакле, чинити?
Прво треба деловати на узрочнике стреса, ако је могуће, а затим покушати смањити стрес разним техникама опуштања, исхраном и правилним избором козметике, истиче др Нола и саветује:

Препознајте сигнале

За почетак, можемо себи да помогнемо тако што ћемо научити да препознамо знакове стреса које нам тело шаље. Према томе можемо предузети одређене мере које ће ублажити последице стреса, као што су практиковање медитације, јоге, вежби дисања или масажа.

Исхрана и додаци исхрани

Храна богата антиоксидансима може да допринесе заштити коже од слободних радикала који су активирани стресом. Од додатака исхрани важно је узимати витамин Ц, јер ублажава оштећења колагенских и еластинских влакана, као и витамине Б групе и цинк. Од биљних препарата за поништавање негативног деловање стреса пробајте оне који садрже родиолу, ашваганду или женшен.

Хигијена спавања

Сваке ноћи идите на спавање у исто време. Осигурајте себи квалитетан и миран сан од најмање седам до осам сати.

Чишћење суве коже

Недостатак влажности надокнадите употребом дерматолошких средстава за прање коже (нпр. геловима за умивање). Ти производи не садрже сапонине, СЛС и друге агресивне хемијске супстанце како не би током самог чишћења превише исушили кожу.

Нега суве коже

Након чишћења, важно је да на кожу лица нанесете емолијентну крему која је богата хранљивим материјама које обнављају заштитну баријеру и спречавају губитак влаге из коже. Такве препарате би било пожељно користити не само ујутро и увече, већ и више пута током дана.

Нега масне коже

Генерално говорећи, масној кожи за чишћење одговарају синдети/гелови са цинком или гликолном киселином као и негујући препарати са салицилном, гликолном или азелаичном киселином. Ипак, кад је реч о регулацији лучења себума и смиривању акни, терапију је најбоље прилагодити типу себума и акни.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas