Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за негу након СУНЧАЊА: Пружите својој кожи одговарајући третман

Три савета која вам могу помоћи

1689350397_nega-nakon-suncanja.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Нега коже пре сунчања је круцијална али никако не треба да заборавимо да је можда и подједнако важна нега коже након сунчања. Најбоље што можете да урадите за себе јесте да користите крему за сунчање и будете паметни у погледу времена које проводите на сунцу. Али следећа најбоља ствар јесте да се за своју кожу побринете и након излагања сунцу.

Како можете да избегнете иритацију коже након боравка на сунцу?

Коришћење умирујућих састојака

После сунчања (чак и ако нисте добили опекотине), најважније је да рехидрирате кожу. Дуг дан на отвореном може да исуши кожу због широког спектра узрока, од слане воде, хлора, топлоте и тако даље. Дајте својој кожи течност за којом толико жуди.

Један од најбољих природних производа који ће се побринути за рехидратацију коже је алоја која има и антиупално дејство. Не само да је умирујућа, већ делује и на хиперпигментацију од сунца захваљујући природној компоненти биљке која се зове алоезин.

На кожу умирујуће делују и екстракти овса, попут овсеног уља и колоидног овса, јер се показало да смањују упалне медијаторе у кожи.

Не треба заборавити ни шеа путер који задржава влагу у кожи, а једно истраживање показује да има слично дејство као и церамиди.

Избегавајте потентне активне супстанце

Ако вам је кожа већ иритирана услед боравка на сунцу – успорите са наношењем агресивних састојака. Док ће активни састојци попут ретинола, АХА и БХА бити корисни када се кожа врати у нормалу - не би их требало користити док је кожа под иритацијом.

Када се кожа смири – знаћете када престане да показује знаке упале, као што су црвенило, пецкање, осетљивост или иритација – онда можете поново да их користите. У ствари, ретинол може помоћи да се ублаже последице. Ретиониди су корисни за поправљање фотооштећења (оштећења коже узрокованих УВ зрачењем).

Појачајте антиоксидансе

Антиоксиданси се, по дефиницији, боре против оштећења које узрокују слободни радикала. То их чини неопходним у нези након сунчања - или у било којој нези коже.

Можете користити уље семена шафранике - ботаничко уље богато есенцијалним масним киселинама и антиоксидансима, укључујући веома посебан флавоноид који се зове ацацетин. Делује тако што блокира ензим колагеназа-1, који је одговоран за губитак колагена који је примарни структурни протеин коже. Оштећења од сунца су заправо узрок број један прераног старења.

Када се говори о колагену, витамини Ц и Е су такође кључни у процесу синтезе овог протеина. Витамин Ц има способност да "укључује" способност производње колагена у телу кроз фибробласте, а витамин Е помаже тако што га поново пуни. Они су синергијски витамини који раде заједно како би постали ефикаснији.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas