· · Коментари: 0

УЗРОЦИ ГУБИТКА КОСЕ: Два уобичајена разлога због којих вам се коса проређује и како то поправити

Све, од генетске предиспозиције до спољних фактора као што су стрес, хормонска неравнотежа и недостатак витамина, може изазвати губитак косе. Витамини су посебно кључни за одржавање општег здравља вашег тела, а здравље косе није изузетак.

1643358035_adults-gf698ff087_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Витамин Д је посебно важан за здрав циклус раста косе јер сваки фоликул длаке садржи рецептор за витамин Д. Недостатак витамина Д један је од најчешћих недостатака и разлога за губитак косе код мушкараца и жена, посебно током зиме када смо мање изложени сунцу. Али стручњаци за косу и веллнесс нас уверавају да добра исхрана и промене начина живота могу помоћи у решавању било каквих проблема са губитком косе узрокованих недостатком витамина Д.

Шта узрокује губитак косе?

Верује се да само 30 минута подневне сунчеве светлости дневно или 10 микрограма витамина Д помажу у изградњи нашег имунитета, јачању костију и одржавању здраве косе. Али, према Хеарт УК, једној од пет одраслих особа у Великој Британији недостаје витамин Д, посебно зими када има мање дневне светлости. 

Прочитајте још: ТАЈНА КОЗМЕТИЧАРКЕ: Открива који ТРЕТМАН не треба никад да плаћамо, јер га можемо БЕСПЛАТНО одрадити код куће

Ово не само да слаби имуни систем, већ и чини да коса изгледа "мртво" и без сјаја, што доводи до већег губитка косе. Када има мање сунца, људи морају да се ослоне на добијање дневне дозе витамина Д из хране или чак суплемената. Карл Кристиан, оснивач скандинавског бренда за здравље и веллнесс, објаснио је: „Витамин Д је толико важан јер се метаболише у кожи кератиноцитима. Ово су ћелије коже које обрађују кератин, протеин у коси, ноктима и кожи. Када тело нема довољно витамина Д, кератиноцити у фоликулима длаке имају проблема да регулишу раст и опадање косе."

Савети за добијање више витамина Д и спречавање губитка косе

Кристиан је саветовао да је кључ за здраву, пуну косу здраво власиште. За ово морамо да гледамо даље од наше уобичајене рутине прања косе, објаснио је он. Рекао је да конзумирање хране попут масне рибе, црвеног меса, јаја (нарочито жуманца) може помоћи да повећате унос витамина Д.

Фото: Пиксабеј

Такође говорећи о важности суплемената, додао је: „Зими, посебно током празничног периода, здрава исхрана није нужно на првом месту дневног реда, тако да је узимање суплемената одлична идеја. Постоји низ таблета које можете изабрати.“

Још један савет који је дао је да масирате скалп сваки пут када перете косу. Ово помаже у чишћењу масноће и накупљених мртвих ћелија коже, а такође ће помоћи у стимулисању раста длаке. Рекао је: „Нежно користите врхове прстију, са палчевима на месту где се спајају глава и врат и малим прстима уз чело, да гурате кружним покретима, полако вршећи притисак између корена ваше косе.

Губитак косе није увек узрокован недостатком витамина Д. То може бити и због недостатка витамина Б12 који се обично налази у животињским производима или због једења премало протеина, због чега коса постаје ломљива и танка. Исхрана која се састоји од немасног меса, јаја, масне рибе, немасног сира, киное, орашастих плодова и тофуа може помоћи у решавању недостатка протеина, док је најбоље тражити храну обогаћену витамином Б12 и узимати суплементе, посебно ако сте вегетаријанац или веган.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ  

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.