Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Алуминијумска фолија чини чуда: Од омекшавања веша до оштрења маказа - има МНОГОБРОЈНЕ НАМЕНЕ

Има је свако домаћинство, али ретко ко зна за шта све може да се искористи једна алуминујска фолија

1657527104_aluminijum.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб/5-Минуте Еxпериментс
Oglas

1. Чисти тврдокорне мрље и даје сјај посуђу

Уколико део алуминијумске фолије отцепите, а потом згужвате и тако згужвану лоптицу убаците у машину за суђе, приметићете разлику. Наиме, разлика ће бити посебно приметна на есцајгу и металним лонцима зато што фолија брише прљавштину и остатке хране. Такође, идеално је решење и за загорело посуђе - нису вам потребне жице и сунђери, већ згужвана лоптица од фолије. Сјајна је и за скидање рђе, па вам може помоћи у чишћењу баштенског намештаја.

2. Омекшавање веша

Исти је случај и са машином за веш - уколико убаците лоптицу од алуминијумске фолије, она ће извући електрицитет и омекшати веш.

Прочитајте још: Да ли је потребно да ИСПЕРЕТЕ судове пре убацивања у машину: Стручњаци дали одговор

3. Олакшава и убрзава пеглање одеће

Ако желите брже и лакше да опеглате гардеробу, довољно је да лист фолије ставите између навлаке и даске за пеглање. Алиминијум рефлектује топлоту, па ће скратити процес пеглања, али и уштедети и струју.

4. Оштрење маказа

Ако желите да повратите оштрину тупим маказама све што треба да урадите јесте да лист алуминијумске фолије пресавијете неколико пута. Након тога, исеците је неколико пута тим маказама. Приметићете да ће бити знатно оштрије него пре.

5. Чишћење среба

Потребна вам је посуда, алуминијумска фолија и сода бикарбона. Чишћење ћете започети тако што ћете сребрне предмете опрати са течношћу за судове. На овај начин ћете одстранити масноћу и остале нечистоће са површине. На овај начин, наравно, не можете да скинете тамну патину јер сребро сулфид је апсолутно нетопив у води. Да би њега одстранили, посуду, са унутрашње стране, обложите алуминијумском фолијом тако да сјајна страна буде окренута према горе.

Прочитајте још: КРЕАТИВНЕ идеје: Ево како да од кутије за ХЛЕБ направите НОЋНИ ОРМАРИЋ (ВИДЕО)

На дно поређајте сребрне предмете и преко њих додајте једну супену кашику соде бикарбоне. Количина није прецизно одређена. У сваком случају са содом бикарбоном не можете да претерате. Важно је напоменути да сребрни предмети обавезно морају бити у контакту са алуминијумском фолијом или процес чишћења неће успети.

Следећи корак је додавање воде. Што је вода топлија, реакција ће бити бурнија и чишћење ефикасније. Одмах по сипању воде видљива је реакција у виду стварање пене на површини.

Након десетак секунди промешајте овај раствор како би концентрација соде бикарбоне била равномерна. Сребрни предмети наочглед постају сјајни. Уколико се на предметима налази дебео слој патине јако тамне боје, после неког времена можете додати још соде бикарбоне и још вреле воде. Након сипања нове вреле воде реакција се поново покреће.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas