Oglas
· · Komentari: 0

Aluminijumska folija čini čuda: Od omekšavanja veša do oštrenja makaza - ima MNOGOBROJNE NAMENE

Ima je svako domaćinstvo, ali retko ko zna za šta sve može da se iskoristi jedna aluminujska folija

1657527104_aluminijum.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub/5-Minute Experiments
Oglas

1. Čisti tvrdokorne mrlje i daje sjaj posuđu

Ukoliko deo aluminijumske folije otcepite, a potom zgužvate i tako zgužvanu lopticu ubacite u mašinu za suđe, primetićete razliku. Naime, razlika će biti posebno primetna na escajgu i metalnim loncima zato što folija briše prljavštinu i ostatke hrane. Takođe, idealno je rešenje i za zagorelo posuđe - nisu vam potrebne žice i sunđeri, već zgužvana loptica od folije. Sjajna je i za skidanje rđe, pa vam može pomoći u čišćenju baštenskog nameštaja.

2. Omekšavanje veša

Isti je slučaj i sa mašinom za veš - ukoliko ubacite lopticu od aluminijumske folije, ona će izvući elektricitet i omekšati veš.

Pročitajte još: Da li je potrebno da ISPERETE sudove pre ubacivanja u mašinu: Stručnjaci dali odgovor

3. Olakšava i ubrzava peglanje odeće

Ako želite brže i lakše da opeglate garderobu, dovoljno je da list folije stavite između navlake i daske za peglanje. Aliminijum reflektuje toplotu, pa će skratiti proces peglanja, ali i uštedeti i struju.

4. Oštrenje makaza

Ako želite da povratite oštrinu tupim makazama sve što treba da uradite jeste da list aluminijumske folije presavijete nekoliko puta. Nakon toga, isecite je nekoliko puta tim makazama. Primetićete da će biti znatno oštrije nego pre.

5. Čišćenje sreba

Potrebna vam je posuda, aluminijumska folija i soda bikarbona. Čišćenje ćete započeti tako što ćete srebrne predmete oprati sa tečnošću za sudove. Na ovaj način ćete odstraniti masnoću i ostale nečistoće sa površine. Na ovaj način, naravno, ne možete da skinete tamnu patinu jer srebro sulfid je apsolutno netopiv u vodi. Da bi njega odstranili, posudu, sa unutrašnje strane, obložite aluminijumskom folijom tako da sjajna strana bude okrenuta prema gore.

Pročitajte još: KREATIVNE ideje: Evo kako da od kutije za HLEB napravite NOĆNI ORMARIĆ (VIDEO)

Na dno poređajte srebrne predmete i preko njih dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Količina nije precizno određena. U svakom slučaju sa sodom bikarbonom ne možete da preterate. Važno je napomenuti da srebrni predmeti obavezno moraju biti u kontaktu sa aluminijumskom folijom ili proces čišćenja neće uspeti.

Sledeći korak je dodavanje vode. Što je voda toplija, reakcija će biti burnija i čišćenje efikasnije. Odmah po sipanju vode vidljiva je reakcija u vidu stvaranje pene na površini.

Nakon desetak sekundi promešajte ovaj rastvor kako bi koncentracija sode bikarbone bila ravnomerna. Srebrni predmeti naočgled postaju sjajni. Ukoliko se na predmetima nalazi debeo sloj patine jako tamne boje, posle nekog vremena možete dodati još sode bikarbone i još vrele vode. Nakon sipanja nove vrele vode reakcija se ponovo pokreće.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas