Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЧИШЋЕЊЕ

ХЕМИЈСКО (СУВО) ЧИШЋЕЊЕ: Да могуће је! Ево како га применити у кућним условима

Да разбијемо мит на самом почетку – хемијско чишћење је сасвим могуће одрадити у кућним условима.

1596718069_Depositphotos_57687829_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Независно од тога да ли је ваш мотив финансијске природе или желите да заштитите животну средину, одлука о самосталном чишћењу одеће уместо хемијског је врло похвална. Уз мало труда и неколико кориснх трикова које ћемо вам предочити данас, постаћете мајстор "кућног хемијског чишћења".

Прочитајте још: За шта још можемо користити ОМЕКШИВАЧ? Помоћи ће вам у овим кућним пословима

ШТА ЗНАЧИ ХЕМИЈСКО (СУВО) ЧИШЋЕЊЕ?

Упркос називу, хемијско (суво) чишћење подразумева влажење одеће. Међутим, у те сврхе се не користе класични детерџенти нити машине за прање које свако од нас има. Ради се о специјалним течностима за чишћење које се употребљавају уместо воде. Из тог разлога се препоручује овакав начин чишћења за предмете од коже, вуне и свиле, јер вода може да наруши њихов квалитет.

Прочитајте још: Крпу у руке! Ових ПЕТ СТВАРИ у кући морате чистити СВАКОГ ДАНА

КОЛИКО ОЗБИЉНО ТРЕБА ДА СХВАТИТЕ ЕТИКЕТУ НА КОЈОЈ ПИШЕ – ИСКЉУЧИВО ХЕМИЈСКО ЧИШЋЕЊЕ?

У већини случајева на то не треба да обраћате пажњу. Навођење да се нешто чисти само хемијским путем је заправо начин произвођача да се огради од чињенице да би потрошач комад одеће могао да упропасти класичним прањем. Сасвим је могуће ручно опрати кашмир, свилу, вуну, па чак и вештачко крзно. С друге стране, ако на кожној јакни стоји оваква етикета, требали би то да испоштујете и обратите се професионалцима за помоћ.

Прочитајте још: ОВАЈ МАТЕРИЈАЛ ће оплеменити сваки простор, САМО ако се ПРАВИЛНО ИСКОМБИНУЈЕ (ФОТО)

Фото: Депозит

КАКО УКЛОНИТИ ФЛЕКЕ СА ОДЕЋЕ?

Пре него што започнете са чишћењем, погледајте да ли на етикети пише на којој температури се сме одећа прати, као и да ли трпи сушење у машини. За уклањање флека ће вам требати средство за прање рубља или одстрањивање флека, 2 пешкира од микрофибера и посуда са водом. У води размутите детерџент и третирајте тканину једним пешкиром. Уколико је флека упорна оставите је намочену у посуди краће време. Потом се послужите сувим пешкиром да уклоните вишак воде. Паста од соде вам такође може помоћи код тврдокорних мрља.

Прочитајте још: СИВИ зид, ЗЕЛЕНА софа и ЦРНИ тепих: Унесите ИНДУСТРИЈСКИХ дизајн у дом

Фото: Депозит

КАКО СЕ УПУСТИТИ У РУЧНО ТЕМЕЉНО ПРАЊЕ?

Ови подухвати важе само за капуте које сезонски перете. Пре него што започнете са прањем прочитајте етикету. Ако је реч о дугом капуту, најбоље би било да га у млакој води потопите у кади. Потом прелијте преко капута мешавину млаке воде и детерџента за ручно прање. Пешкиром од микрофибер влакана третирајте подручја око зглобова, пазуха и оковратник. Након што сте са њима завршили, пређите пешкиром лагано дуж свих површина капута. Пре него што испразните каду са прљавом водом, оставите капут да се натапа око 15 минута. Након тога пожељно је да га окачите на вешалицу како бисте га под тушем лакше испрали. Побрините се да оцедите што је могуће више воде притискањем сувог пешкира о материјал, а никако класичним цеђењем. Поставите капут да се суши на прозрачном месту у хладовини.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas