Oglas
· · Komentari: 0
ČIŠĆENJE

HEMIJSKO (SUVO) ČIŠĆENJE: Da moguće je! Evo kako ga primeniti u kućnim uslovima

Da razbijemo mit na samom početku – hemijsko čišćenje je sasvim moguće odraditi u kućnim uslovima.

1596718069_Depositphotos_57687829_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Nezavisno od toga da li je vaš motiv finansijske prirode ili želite da zaštitite životnu sredinu, odluka o samostalnom čišćenju odeće umesto hemijskog je vrlo pohvalna. Uz malo truda i nekoliko korisnh trikova koje ćemo vam predočiti danas, postaćete majstor "kućnog hemijskog čišćenja".

Pročitajte još: Za šta još možemo koristiti OMEKŠIVAČ? Pomoći će vam u ovim kućnim poslovima

ŠTA ZNAČI HEMIJSKO (SUVO) ČIŠĆENJE?

Uprkos nazivu, hemijsko (suvo) čišćenje podrazumeva vlaženje odeće. Međutim, u te svrhe se ne koriste klasični deterdženti niti mašine za pranje koje svako od nas ima. Radi se o specijalnim tečnostima za čišćenje koje se upotrebljavaju umesto vode. Iz tog razloga se preporučuje ovakav način čišćenja za predmete od kože, vune i svile, jer voda može da naruši njihov kvalitet.

Pročitajte još: Krpu u ruke! Ovih PET STVARI u kući morate čistiti SVAKOG DANA

KOLIKO OZBILJNO TREBA DA SHVATITE ETIKETU NA KOJOJ PIŠE – ISKLJUČIVO HEMIJSKO ČIŠĆENJE?

U većini slučajeva na to ne treba da obraćate pažnju. Navođenje da se nešto čisti samo hemijskim putem je zapravo način proizvođača da se ogradi od činjenice da bi potrošač komad odeće mogao da upropasti klasičnim pranjem. Sasvim je moguće ručno oprati kašmir, svilu, vunu, pa čak i veštačko krzno. S druge strane, ako na kožnoj jakni stoji ovakva etiketa, trebali bi to da ispoštujete i obratite se profesionalcima za pomoć.

Pročitajte još: OVAJ MATERIJAL će oplemeniti svaki prostor, SAMO ako se PRAVILNO ISKOMBINUJE (FOTO)

Foto: Depozit

KAKO UKLONITI FLEKE SA ODEĆE?

Pre nego što započnete sa čišćenjem, pogledajte da li na etiketi piše na kojoj temperaturi se sme odeća prati, kao i da li trpi sušenje u mašini. Za uklanjanje fleka će vam trebati sredstvo za pranje rublja ili odstranjivanje fleka, 2 peškira od mikrofibera i posuda sa vodom. U vodi razmutite deterdžent i tretirajte tkaninu jednim peškirom. Ukoliko je fleka uporna ostavite je namočenu u posudi kraće vreme. Potom se poslužite suvim peškirom da uklonite višak vode. Pasta od sode vam takođe može pomoći kod tvrdokornih mrlja.

Pročitajte još: SIVI zid, ZELENA sofa i CRNI tepih: Unesite INDUSTRIJSKIH dizajn u dom

Foto: Depozit

KAKO SE UPUSTITI U RUČNO TEMELJNO PRANJE?

Ovi poduhvati važe samo za kapute koje sezonski perete. Pre nego što započnete sa pranjem pročitajte etiketu. Ako je reč o dugom kaputu, najbolje bi bilo da ga u mlakoj vodi potopite u kadi. Potom prelijte preko kaputa mešavinu mlake vode i deterdženta za ručno pranje. Peškirom od mikrofiber vlakana tretirajte područja oko zglobova, pazuha i okovratnik. Nakon što ste sa njima završili, pređite peškirom lagano duž svih površina kaputa. Pre nego što ispraznite kadu sa prljavom vodom, ostavite kaput da se natapa oko 15 minuta. Nakon toga poželjno je da ga okačite na vešalicu kako biste ga pod tušem lakše isprali. Pobrinite se da ocedite što je moguće više vode pritiskanjem suvog peškira o materijal, a nikako klasičnim ceđenjem. Postavite kaput da se suši na prozračnom mestu u hladovini.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas