Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Једини исправан начин да оперете ЗИМСКУ јакну: Нећете морати да се бринете да ли ће се похабати и оштетити

Савет за прање зимске јакне

1699176209_Foto-Shutterstock-jakna.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Правилно чишћење јакне је важно како би овај зимски комад дуго времена задржао беспрекоран изглед и делотворно нас штитио од хладноће наредних сезона. По питању неге зимске јакне и капута, важно је да их често прегледавамо. Мање мрље на јакни могу успешно да се уклоне влажним сунђером и са мало детерџента.

Међутим, шта да радите ако то не помаже? Ово су шест кључних савета које је свакако добро имати на уму.

Јакне је увек најбоље прати самостално, односно без других одевних предмета у машини. Пуфнастим зимским јакнама потребан је додатан слободан простор како би се могле раширити. Такође, пре прања у машини сви патентни затварачи и чичак затварачи на јакни морају бити затворени како би се избегле огребодите и рупе током прања.

Јакне је најбоље прати са великом количином воде и на мањем броју обртаја. Саветују се модели 'осетјиво' или 'прање вуне' на максималних 40 степени. Укључити центрифугу након прања, да или не? Јакне приликом прања у машини упијају много воде, па свакако треба укључити центрифугу. Ипак одаберите нежни циклус центрифуге од максимално 400 окретаја у минути како се материјал јакне не би оштетио.

Припазите на избор детерџента код прања Будући да састојци нормалних детерџената разграђују беланчевине, нису прикладни за чишћење и негу зимских јакни јер се перје, као и коса, састоји од протеина кератина, који се пак састоји од протеина и аминокиселина. Посебни детерџенти за перје делотворно штите перје за време прања у веш машини, па ће тканини дати потребну количину масноће.

Сушење јакне у сушилици 

Правилно прање зимске јакне у машини је важно – али још је важније да је оптимално осушите. Само добро осушено перје ће се поновно надувати и испунити унутрашњост јакне, чинећи је меком, топлом и пуфастом. Стога, јакне увек треба сушити у машини за сушење веша, са хладним ваздухом и до максимално 40 степени. Такође, важно је да има довољно простора у бубњу, да се суши једина.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas