Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Једно дрво ствара довољно кисеоника за ЧЕТИРИ ОСОБЕ! Ово су разлози зашто би требало да засадите дрво у вашој башти или околини

Многи људи одлучују да оплемене своје баште садњом дрвећа. Већина њих то ради због лепоте или да би обезбедили додатну хладовину у летњим месецима. Међутим, има више користи од дрвећа него што мислите.

1650893359_tree-g58d7aa8eb_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

 Осим опуштања, повезивања са природом и њиховог умирујућег дејства, дрвеће чини много када је у питању животна средина.

Прочитајте још: Ако сте велики љубитељ цвећа, проверите да ли у дворишту имате оно које доноси благостање породици (СПИСАК)

Ако размишљате о садњи дрвета око свог дома, ево зашто би то требало да урадите што пре! И не морате се задржати само на једном дрвету. 

1. Смањење климатских промена

Ако су људи добри у нечему, онда је то стварање вишка угљен-диоксида у атмосфери. Штетан ЦО2 доприноси климатским променама, највећем тренутном проблему са којим се свет суочава. Дрвеће, међутим, помаже у борби против тога. Оно апсорбује ЦО2 уклањајући га из ваздуха и чувајући га док испуштају кисеоник. Дрвеће је наш главни алат за преживљавање; само једно дрво може произвести довољно кисеоника за четири особе.

2. Пречишћавање ваздуха

Да ли сте икада осетили тај осећај „чишћег ваздуха“ у шуми или поред мора? Познато је да дрвеће прочишћава ваздух. Они апсорбују загађујуће гасове као што су азотни оксиди, озон, амонијак, сумпор диоксид. Дрвеће такође упија мирисе и делује као филтер јер мале честице буду заробљене у лишћу. 

3. Хлађење улица

Сваке године слушамо шокантне вести о глобалном загревању и како је планета сваке године све топлија и топлија. То се дешава како покривеност дрвећа опада. Уклањање дрвећа и њихова замена асфалтним путевима и зградама који апсорбују топлоту чини градове много топлијим. Дрвеће хлади градове  тако што пружа хладовину и испушта воду.

4. Природна климатизација

Да ли сте знали да стратешки постављено дрвеће око вашег дома може значајно смањити потребе за климатизацијом? Не само да ће ово учинити ваш новчаник дебљим, већ ће такође смањити угљен-диоксид и емисије из електрана. Архитекте и еколози су седели заједно и дошли до одличног решења – зелених кровова. Зелени кровови су невероватан начин да уградите вегетацију у свој дом и обезбедите еколошке бенефиције за вашу заједницу, а истовремено штедите новац на рачунима за хлађење.

5. Спречавање загађења воде

Оборинска вода може бити пуна загађивача фосфора и азота. Без дрвећа, олујна вода тече у океане и воде без филтрирања. Дрвеће разбија падавине и дозвољава води да уђе у земљу и уђе у тло. Због тога онемогућавају да олујне воде загађују океане. Осим дрвећа, зелена инфраструктура попут зеленог крова може помоћи у ублажавању ефеката оборинских вода.

6. Учвршћивање тла

Дрвеће је један од најбољих партнера када је у питању пољопривреда. Делују позитивно на неколико начина: смањују ерозију земљишта, повећавају плодност и помажу земљишту да добије влагу. Пало лишће смањује температуру тла и спречава да тло изгуби превише влаге.

Стратешка садња дрвећа око вашег дома може имати огромне користи за животну средину. Не само да ћете помоћи у обнављању квалитета живота у вашој заједници, допринети очувању животне средине и помоћи у борби против климатских промена, већ ћете такође дати пример. Стога је садња прелепог дрвета увек добра идеја!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas