· · Коментари: 0
КУЋА

Магично и јефтино: Ово средство за чишћење од 4 кухињска састојка уклања све флеке са ТЕПИХА

Волимо их, али и прљамо што се највише примети када је напољу лоше време.

1606465374_Depositphotos_179610858_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Трагови блата, мокрих шапа (ако имате кућне љубимце), флеке од вина, кафе, или у бољем случају хране, улегнућа од намештаја, “угажени” од безброј корака...

Свему овоме су изложени “чупави” теписи, који нам, упркос томе, улепшавају животни простор, дају топлину, ублажавају падове приликом првих корака наших малишана... Усисивач и клофер (направа којом се тресу теписи) донекле могу бити добри савезници у чишћењу, међутим, често је потребно учинити још нешто да би нам теписи синули од чистоће и дуже изгледали као нови.

Прочитајте још: Промените изглед СПАВАЋЕ СОБЕ у шест једноставних корака

Требало би да га усисавате барем два пута недељно, у правцу ткања, док се дубинско прање препоручије једном годишње. Ногаре тежег намештаја обложите подлошцима и померајте га сваког месеца, барем по центиметар да бисте избегли “утабаност” тепиха.

Чупави теписи
Начини одржавања разликују се у зависности од врсте материјала, али постоје и заједничка правила која се односе на све њих, па и на чупаве, који су најтежи за чишћење.
Простирка се окреће на три месеца.

Подну простирку окрећите на свака три месеца, да би сви делови подједнако били изложени вашим корацима. Ако је тепих у боји, потрудите се да не буде изложен директној сунчевој светлости, да не би неравномерно избледео. Држите га на довољној удаљености од грејних тела, да се не би запалио (вуна је најсигурнија јер не може да се запали, па чак ни пикавац не може да је прогори).

Тепих чистите алкохолом и водом.
Длаке Фото: Депозит

Када га исфлекате, одмах прионите на уклањање мрља, најпре белом тканином велике упијајуће моћи, којом ћете покупити површински садржај нечистоће, па потом благим раствором алкохола и воде.

Ако све то не успе, покушајте одговарајућим средством за чишћење флека (испробајте га прво на мање видном месту да бисте били сигурни да неће оштетити тепих). Такође, никада не стављајте било шта на тепих који није у потпуности сув, јер ће га оштетити.

Прочитајте још: Агресивне боје намештаја, бели теписи...Ово су НАЈВЕЋЕ ГРЕШКЕ при уређењу дома

Домаће средство
Помешајте 300 мл јабуковог сирћета, исту количину лимуновог сока, 600 мл воде и 20 г соде бикарбоне. Сунђер натопите течношћу, исцедите га и њиме рибајте тепих док не потрошите направљено средство (количина је довољна за површину од 20-ак метара квадратних).

Популарне “чупавце”, требало би усисавати изразито снажним усисивачима, који ће “извући” сву прљавштину из њих. Избегавајте папучице са ротационим четкама, које би мекани подни покривач умрсиле и покидале му влакна. Да бисте у потпуности уклонили и најмању трунку прашине, морате их усисати са обе стране.

Избегавајте ротационе четке за тепих!

Кад пожелите да га оперете, то урадите сунђером и сапуном, јер се лако испира и не улепљује влакна.

Прочитајте још: Уз ове трикове брзо ћете очистити ДЛАКЕ на теписима и намештају

На овај начин уклонићете бактерије, нечистоћу и непријатне мирисе и освежити вашег “чупавца”. Сачекајте да се потпуно осуши, на равној подлози, и безбрижно закорачите на њега босим ногама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.