Oglas
· · Komentari: 0
KUĆA

Magično i jeftino: Ovo sredstvo za čišćenje od 4 kuhinjska sastojka uklanja sve fleke sa TEPIHA

Volimo ih, ali i prljamo što se najviše primeti kada je napolju loše vreme.

1606465374_Depositphotos_179610858_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Tragovi blata, mokrih šapa (ako imate kućne ljubimce), fleke od vina, kafe, ili u boljem slučaju hrane, ulegnuća od nameštaja, “ugaženi” od bezbroj koraka...

Svemu ovome su izloženi “čupavi” tepisi, koji nam, uprkos tome, ulepšavaju životni prostor, daju toplinu, ublažavaju padove prilikom prvih koraka naših mališana... Usisivač i klofer (naprava kojom se tresu tepisi) donekle mogu biti dobri saveznici u čišćenju, međutim, često je potrebno učiniti još nešto da bi nam tepisi sinuli od čistoće i duže izgledali kao novi.

Pročitajte još: Promenite izgled SPAVAĆE SOBE u šest jednostavnih koraka

Trebalo bi da ga usisavate barem dva puta nedeljno, u pravcu tkanja, dok se dubinsko pranje preporučije jednom godišnje. Nogare težeg nameštaja obložite podlošcima i pomerajte ga svakog meseca, barem po centimetar da biste izbegli “utabanost” tepiha.

Čupavi tepisi
Načini održavanja razlikuju se u zavisnosti od vrste materijala, ali postoje i zajednička pravila koja se odnose na sve njih, pa i na čupave, koji su najteži za čišćenje.
Prostirka se okreće na tri meseca.

Podnu prostirku okrećite na svaka tri meseca, da bi svi delovi podjednako bili izloženi vašim koracima. Ako je tepih u boji, potrudite se da ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, da ne bi neravnomerno izbledeo. Držite ga na dovoljnoj udaljenosti od grejnih tela, da se ne bi zapalio (vuna je najsigurnija jer ne može da se zapali, pa čak ni pikavac ne može da je progori).

Tepih čistite alkoholom i vodom.
Dlake Foto: Depozit

Kada ga isflekate, odmah prionite na uklanjanje mrlja, najpre belom tkaninom velike upijajuće moći, kojom ćete pokupiti površinski sadržaj nečistoće, pa potom blagim rastvorom alkohola i vode.

Ako sve to ne uspe, pokušajte odgovarajućim sredstvom za čišćenje fleka (isprobajte ga prvo na manje vidnom mestu da biste bili sigurni da neće oštetiti tepih). Takođe, nikada ne stavljajte bilo šta na tepih koji nije u potpunosti suv, jer će ga oštetiti.

Pročitajte još: Agresivne boje nameštaja, beli tepisi...Ovo su NAJVEĆE GREŠKE pri uređenju doma

Domaće sredstvo
Pomešajte 300 ml jabukovog sirćeta, istu količinu limunovog soka, 600 ml vode i 20 g sode bikarbone. Sunđer natopite tečnošću, iscedite ga i njime ribajte tepih dok ne potrošite napravljeno sredstvo (količina je dovoljna za površinu od 20-ak metara kvadratnih).

Popularne “čupavce”, trebalo bi usisavati izrazito snažnim usisivačima, koji će “izvući” svu prljavštinu iz njih. Izbegavajte papučice sa rotacionim četkama, koje bi mekani podni pokrivač umrsile i pokidale mu vlakna. Da biste u potpunosti uklonili i najmanju trunku prašine, morate ih usisati sa obe strane.

Izbegavajte rotacione četke za tepih!

Kad poželite da ga operete, to uradite sunđerom i sapunom, jer se lako ispira i ne ulepljuje vlakna.

Pročitajte još: Uz ove trikove brzo ćete očistiti DLAKE na tepisima i nameštaju

Na ovaj način uklonićete bakterije, nečistoću i neprijatne mirise i osvežiti vašeg “čupavca”. Sačekajte da se potpuno osuši, na ravnoj podlozi, i bezbrižno zakoračite na njega bosim nogama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas