· · Коментари: 0
дом

САВЕТИ И ТРИКОВИ: Уклоните буђ и ослободите се мрља на зидовима

Споре плесни су свуда око нас, а све што им је потребно да се активирају су влага и топлина.

1649926750_vero-eve-aRUdvi4lFC4-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх

Ођедном, колонија плесни почиње да расте. Раст се може десити свуда где су услови оптимални на било којој површини од дрвета преко плочица до зидова од лима.

Калуп који откријете на зидовима може бити црна, зелена, браон или бела. Ако је колонија велика, важно је да утврдите који тип раста буђи имате пре него што се позабавите послом чишћења да бисте утврдили укупне здравствене ефекте на вас и вашу породицу:

Алергене плеснии могу се безбедно уклонити коришћењем производа за дезинфекцију

Патогене плесни се могу уклонити дезинфекционим средствима: међутим, велике колоније захтевају професионални третмани. Токсични плесни захтевају професионални третмане и одлагање свих захваћених материјала.
Мале колоније плесни, чак и токсичне плесни, могу се уклонити помоц́у неких основних средстава за дезинфекцију које вероватно имате при руци пратећи безбедносне процедуре.

Пхото:Унспласх

Међутим, ако је раст буђи велики, добра је идеја да професионална компанија за уклањање буђи тестира и уклони буђ. Министарство за заштиту животне средине препоручује професионално уклањање колонија плесни које покривају више од 10 квадратних стопа (отприлике део од три стопе до три стопе). Локална одељења за јавно здравље нуде савете о тестирању плесни и упуц́ују вас у компанију за санацију буђи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Колико често чистити буђ са зидова

Плесан треба уклонити што је прије могуће када се открије. Чак и ако не видите раст буђи, постоје знаци потенцијалног проблема с плесни који вам могу помоћи да спречите раст колоније ван контроле:
Откривате мирис пљеснивог у свом дому. Мирис сигнализира проблем плесни који треба да се реши.

Запоставили сте славину или кров који прокишњава.

Зид који је мекан или влажан на додир може указивати на то да постоји буђ у унутрашњости која ће се ускоро појавити на површини. Постоји акумулација влаге којој је потребно дуго да испари са зидова због лоше вентилације у кући.

Помешајте раствор за чишц́ење калупа

У пластичној канти помешајте један део течности за прање судова, 10 дцл избељивача и 20 дцл воде. Да бисте очистили малу површину од буђи, помешајте раствор једне кашике течности за прање судова, 1/2 шоље хлорног избељивача и једне шоље топле воде у боци са распршивачем. Течност за прање судова помаже да се раствор дуже држи за зид како би убио споре плесни. 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Преко седам деценија БОРБЕ СА ВЕТРЕЊАЧАМА: Данас општина Нови Београд СЛАВИ РОЂЕНДАН

Савети

Избељивач са хлором је најефикаснији производ за уклањање спора буђи. Међутим, ако је зараза мала, можете користити дестиловано бело сирће или водоник пероксид да убијете споре.

Дестиловано бело сирће је довољно кисело да полако разбије структуру буђи и убије је. Међутим, тамне мрље могу остати и захтевати додатно рибање средством за чишћење у домаћинству. Попрскајте калуп 100% дестилованим белим сирћетом, обришите калуп крпом од микровлакана или сунђером и оставите да се подручје осуши на ваздуху.
Водоник пероксид ће убити буђ и посветлити мрље, али делује спорије од избељивача са хлором и може захтевати вишеструке примене. Попрскајте калуп тропроцентним водоник пероксидом (прва помоћ), обришите подручје сунђером, а сав зид осушите на ваздуху.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САВРШЕНА БАШТА чак иако сте почетник: Како УСПЕШНО УЗГАЈАТИ цветни врт у пролеће

Заштити себе

Приликом уклањања буђи, најбоље је да носите стару одећу на коју вам не смета да буде попрскана избељивачем и која се може опрати у вруц́ој води да бисте уклонили све споре буђи које би се могле распршити на површину. Ставите маску за лице (препоручује се Н-95), заштитне наочаре и рукавице.

Повец́ајте вентилацију у просторији

Да бисте побољшали вентилацију док чистите, отворите прозоре или додајте вентилатор за циркулацију. Ако радите у купатилу, укључите вентилатор за вентилацију купатила и користите издувни вентилатор у кухињи.

Пхото:Унспласх

Нанесите раствор за чишц́ење

Раствор за чишћење се може нанети спрејом или сунђером. Најбоље је чистити калуп почевши од дна и напредујући према горе. Ово спречава ширење спора и стварање мрља на зиду.

Површина зида треба да буде потпуно влажна, али не презасићена да би се спречило оштећење сувог зида. Ако је калуп близу плафона, увек користите чврсте мердевине или нанесите раствор чистом крпом од сунђера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кратак ТЕСТ за проверу здравља СРЦА! Све што вам треба је хладна вода!

Осушите зид на ваздуху

Немојте брисати раствор за чишћење. Оставите зид да се осуши на ваздуху.

Проверите да ли постоје преостале мрље

Када се зид потпуно осуши, проверите да ли има тамних мрља. Ако остану, поновите кораке са свежим раствором за чишц́ење хлором.

Савети за спречавање раста буђи на зидовима

  • Одмах поправите водовод и кровове који прокишњавају.
  • Побољшајте циркулацију ваздуха у куц́и и смањите влагу помоћу одвлаживача.
  • Поставите баријеру за влагу у недовршеним подрумима и просторима за пузање.
  • Очистите просторије склоне буђи и плесни једном недељно (купатила, вешерај, кухиње).

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.