Oglas
· · Komentari: 0
dom

SAVETI I TRIKOVI: Uklonite buđ i oslobodite se mrlja na zidovima

Spore plesni su svuda oko nas, a sve što im je potrebno da se aktiviraju su vlaga i toplina.

1649926750_vero-eve-aRUdvi4lFC4-unsplash.jpg
Photo:Unsplash
Oglas

Ođednom, kolonija plesni počinje da raste. Rast se može desiti svuda gde su uslovi optimalni na bilo kojoj površini od drveta preko pločica do zidova od lima.

Kalup koji otkrijete na zidovima može biti crna, zelena, braon ili bela. Ako je kolonija velika, važno je da utvrdite koji tip rasta buđi imate pre nego što se pozabavite poslom čišćenja da biste utvrdili ukupne zdravstvene efekte na vas i vašu porodicu:

Alergene plesnii mogu se bezbedno ukloniti korišćenjem proizvoda za dezinfekciju

Patogene plesni se mogu ukloniti dezinfekcionim sredstvima: međutim, velike kolonije zahtevaju profesionalni tretmani. Toksični plesni zahtevaju profesionalni tretmane i odlaganje svih zahvaćenih materijala.
Male kolonije plesni, čak i toksične plesni, mogu se ukloniti pomoću nekih osnovnih sredstava za dezinfekciju koje verovatno imate pri ruci prateći bezbednosne procedure.

Photo:Unsplash

Međutim, ako je rast buđi veliki, dobra je ideja da profesionalna kompanija za uklanjanje buđi testira i ukloni buđ. Ministarstvo za zaštitu životne sredine preporučuje profesionalno uklanjanje kolonija plesni koje pokrivaju više od 10 kvadratnih stopa (otprilike deo od tri stope do tri stope). Lokalna odeljenja za javno zdravlje nude savete o testiranju plesni i upućuju vas u kompaniju za sanaciju buđi.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Koliko često čistiti buđ sa zidova

Plesan treba ukloniti što je prije moguće kada se otkrije. Čak i ako ne vidite rast buđi, postoje znaci potencijalnog problema s plesni koji vam mogu pomoći da sprečite rast kolonije van kontrole:
Otkrivate miris pljesnivog u svom domu. Miris signalizira problem plesni koji treba da se reši.

Zapostavili ste slavinu ili krov koji prokišnjava.

Zid koji je mekan ili vlažan na dodir može ukazivati na to da postoji buđ u unutrašnjosti koja će se uskoro pojaviti na površini. Postoji akumulacija vlage kojoj je potrebno dugo da ispari sa zidova zbog loše ventilacije u kući.

Pomešajte rastvor za čišćenje kalupa

U plastičnoj kanti pomešajte jedan deo tečnosti za pranje sudova, 10 dcl izbeljivača i 20 dcl vode. Da biste očistili malu površinu od buđi, pomešajte rastvor jedne kašike tečnosti za pranje sudova, 1/2 šolje hlornog izbeljivača i jedne šolje tople vode u boci sa raspršivačem. Tečnost za pranje sudova pomaže da se rastvor duže drži za zid kako bi ubio spore plesni. 

PROČITAJTE JOŠ: Preko sedam decenija BORBE SA VETRENJAČAMA: Danas opština Novi Beograd SLAVI ROĐENDAN

Saveti

Izbeljivač sa hlorom je najefikasniji proizvod za uklanjanje spora buđi. Međutim, ako je zaraza mala, možete koristiti destilovano belo sirće ili vodonik peroksid da ubijete spore.

Destilovano belo sirće je dovoljno kiselo da polako razbije strukturu buđi i ubije je. Međutim, tamne mrlje mogu ostati i zahtevati dodatno ribanje sredstvom za čišćenje u domaćinstvu. Poprskajte kalup 100% destilovanim belim sirćetom, obrišite kalup krpom od mikrovlakana ili sunđerom i ostavite da se područje osuši na vazduhu.
Vodonik peroksid će ubiti buđ i posvetliti mrlje, ali deluje sporije od izbeljivača sa hlorom i može zahtevati višestruke primene. Poprskajte kalup troprocentnim vodonik peroksidom (prva pomoć), obrišite područje sunđerom, a sav zid osušite na vazduhu.

PROČITAJTE JOŠ: SAVRŠENA BAŠTA čak iako ste početnik: Kako USPEŠNO UZGAJATI cvetni vrt u proleće

Zaštiti sebe

Prilikom uklanjanja buđi, najbolje je da nosite staru odeću na koju vam ne smeta da bude poprskana izbeljivačem i koja se može oprati u vrućoj vodi da biste uklonili sve spore buđi koje bi se mogle raspršiti na površinu. Stavite masku za lice (preporučuje se N-95), zaštitne naočare i rukavice.

Povećajte ventilaciju u prostoriji

Da biste poboljšali ventilaciju dok čistite, otvorite prozore ili dodajte ventilator za cirkulaciju. Ako radite u kupatilu, uključite ventilator za ventilaciju kupatila i koristite izduvni ventilator u kuhinji.

Photo:Unsplash

Nanesite rastvor za čišćenje

Rastvor za čišćenje se može naneti sprejom ili sunđerom. Najbolje je čistiti kalup počevši od dna i napredujući prema gore. Ovo sprečava širenje spora i stvaranje mrlja na zidu.

Površina zida treba da bude potpuno vlažna, ali ne prezasićena da bi se sprečilo oštećenje suvog zida. Ako je kalup blizu plafona, uvek koristite čvrste merdevine ili nanesite rastvor čistom krpom od sunđera.

PROČITAJTE JOŠ: Kratak TEST za proveru zdravlja SRCA! Sve što vam treba je hladna voda!

Osušite zid na vazduhu

Nemojte brisati rastvor za čišćenje. Ostavite zid da se osuši na vazduhu.

Proverite da li postoje preostale mrlje

Kada se zid potpuno osuši, proverite da li ima tamnih mrlja. Ako ostanu, ponovite korake sa svežim rastvorom za čišćenje hlorom.

Saveti za sprečavanje rasta buđi na zidovima

  • Odmah popravite vodovod i krovove koji prokišnjavaju.
  • Poboljšajte cirkulaciju vazduha u kući i smanjite vlagu pomoću odvlaživača.
  • Postavite barijeru za vlagu u nedovršenim podrumima i prostorima za puzanje.
  • Očistite prostorije sklone buđi i plesni jednom nedeljno (kupatila, vešeraj, kuhinje).

BONUS VIDEO:

 
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas