· · Коментари: 0
ОДРЖАВАЊЕ ДОМА

Топ 10 места за РАЗМНОЖАВАЊЕ БАКТЕРИЈА у вашем дому

Да ли знате да постоје неке ствари које могу изазвати инфекцију и здравствене проблеме управо у нашем дому?

1669239125_7eb86e2e77e98f3e50c2f0acb1416cde9ce53081.jpg
Фото: Shutterstock

Ово су најопаснија места у кући по здравље свих укућана па посебну пажњу морате посветити одржавању чистоће.

1. Кухињски сунђери

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Обични сунђери за прање судова су опасна легла бактерија јер су у сталном контакту са водом и дуго се суше. Они акумулирају честице хране, које постају храна за бактерије и гљивице, а стална влажност ствара још повољније окружење за размножавање микроба.

Да бисте поправили ситуацију, чешће мењајте сунђере или их перите на температурама изнад 60 степени. Још један животни трик, ако код куће постоји микроталасна пећница, ставите сунђер у њу на 1 минут - то ће убити бактерије.

2. Одвод у судоперу

Прочитајте још: Ослободите простор у ОРМАРУ за зимску одећу уз пар једноставних ТРИКОВА

У одводу увек има влаге и остатака хране, а самим тим и бактерија. Проблем можете решити уз помоћ специјалних средстава за чишћење, којима одводе треба третирати најмање једном недељно, а најбоље сваки други дан.

3. Даске за сечење

Бактерије су посебно активне на површини дрвених плоча, па је боље користити пластичне или керамичке производе. Замислите само да дрвена даска може да носи 200 пута више клица него даска за тоалет. Идеална опција је да се за сваку групу намирница (месо, риба, поврће и воће) користе посебне плоче, а након употребе третирају 5% сирћета.

4. Фрижидер и замрзивач

Прочитајте још: Фенг шуи ПРАВИЛА за распоред намештаја у кући: Привуците благостање и срећу

Бактерије се могу размножавати чак и на ниским температурама. Посебну пажњу треба обратити на фиоке у фрижидеру, где се обично чува поврће и воће, јер се на тим местима чешће појављује буђ, а отклањање „узрока“ није довољно, јер паре гљивица лако падају на друге оближње производе. Редовно чишћење унутрашње површине фрижидера сапунастом водом и поштовање рока трајања производа омогућава вам да се ослободите бактерија. Ништа мање клица се не накупља у замрзивачу, па је важно и да се унутрашњост чисти сапуном најмање два пута месечно и, наравно, у замрзивачу не треба чувати храну која није прве свежине.

5. Купатило

Ово је просторија са високом влажношћу, тако да чишћење купатила треба узети са посебном одговорношћу. Микроби се накупљају у угловима, пукотинама, спојевима између плочица, у одводима, на завесама. Да бисте опрали купку, потребно је да користите специјално дезинфекционо средство, чешће проветравате просторију или водите рачуна о уређењу доброг система вентилације.

Прочитајте још: Јасан знак да превише перемо лице: Мање је више у овом случају

6. Четкице за зубе

Четкице се морају опрати након употребе, јер се преко ноћи у нашим устима накупља значајна количина бактерија, а ујутру их можемо пренети на четке.

7. Вентилационе решетке

Многи не обраћају пажњу на стање решетки, јер се налазе високо. Али управо на решеткама се стварају идеални услови за виталну активност бактерија. У кући је боље инсталирати уклоњиве конструкције, које треба уклонити и обрисати најмање једном месечно.

8. Тоалет

На зидовима и поду у овој просторији има више клица него на самом тоалету, јер ако испустите воду са отвореним поклопцем тоалета, онда сви микроорганизми из њега лако падају на под и зидове. Излаз је да увек испуштате воду са затвореним поклопцем и бар једном недељно перете подове и пребришете зидове у тоалету.

9. Кваке на вратима

Прочитајте још: Три идеалне врсте послова за особе СКЛОНЕ ДЕПРЕСИЈИ:Стручњаци дали мишљење

Многи штетни микроорганизми се такође накупљају на ручкама, па их током чишћења обавезно обришите крпом натопљеном алкохолом.

10. Кревет

Сигурно знате да гриње живе у постељини, што може изазвати разне здравствене проблеме. Да бисте избегли нежељене ефекте и обезбедили здрав ноћни одмор, постељину треба прати најмање једном недељно на температури не нижој од 60 степени.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.