· · Komentari: 0
ODRŽAVANJE DOMA

Top 10 mesta za RAZMNOŽAVANJE BAKTERIJA u vašem domu

Da li znate da postoje neke stvari koje mogu izazvati infekciju i zdravstvene probleme upravo u našem domu?

1669239125_7eb86e2e77e98f3e50c2f0acb1416cde9ce53081.jpg
Foto: Shutterstock

Ovo su najopasnija mesta u kući po zdravlje svih ukućana pa posebnu pažnju morate posvetiti održavanju čistoće.

1. Kuhinjski sunđeri

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Obični sunđeri za pranje sudova su opasna legla bakterija jer su u stalnom kontaktu sa vodom i dugo se suše. Oni akumuliraju čestice hrane, koje postaju hrana za bakterije i gljivice, a stalna vlažnost stvara još povoljnije okruženje za razmnožavanje mikroba.

Da biste popravili situaciju, češće menjajte sunđere ili ih perite na temperaturama iznad 60 stepeni. Još jedan životni trik, ako kod kuće postoji mikrotalasna pećnica, stavite sunđer u nju na 1 minut - to će ubiti bakterije.

2. Odvod u sudoperu

Pročitajte još: Oslobodite prostor u ORMARU za zimsku odeću uz par jednostavnih TRIKOVA

U odvodu uvek ima vlage i ostataka hrane, a samim tim i bakterija. Problem možete rešiti uz pomoć specijalnih sredstava za čišćenje, kojima odvode treba tretirati najmanje jednom nedeljno, a najbolje svaki drugi dan.

3. Daske za sečenje

Bakterije su posebno aktivne na površini drvenih ploča, pa je bolje koristiti plastične ili keramičke proizvode. Zamislite samo da drvena daska može da nosi 200 puta više klica nego daska za toalet. Idealna opcija je da se za svaku grupu namirnica (meso, riba, povrće i voće) koriste posebne ploče, a nakon upotrebe tretiraju 5% sirćeta.

4. Frižider i zamrzivač

Pročitajte još: Feng šui PRAVILA za raspored nameštaja u kući: Privucite blagostanje i sreću

Bakterije se mogu razmnožavati čak i na niskim temperaturama. Posebnu pažnju treba obratiti na fioke u frižideru, gde se obično čuva povrće i voće, jer se na tim mestima češće pojavljuje buđ, a otklanjanje „uzroka“ nije dovoljno, jer pare gljivica lako padaju na druge obližnje proizvode. Redovno čišćenje unutrašnje površine frižidera sapunastom vodom i poštovanje roka trajanja proizvoda omogućava vam da se oslobodite bakterija. Ništa manje klica se ne nakuplja u zamrzivaču, pa je važno i da se unutrašnjost čisti sapunom najmanje dva puta mesečno i, naravno, u zamrzivaču ne treba čuvati hranu koja nije prve svežine.

5. Kupatilo

Ovo je prostorija sa visokom vlažnošću, tako da čišćenje kupatila treba uzeti sa posebnom odgovornošću. Mikrobi se nakupljaju u uglovima, pukotinama, spojevima između pločica, u odvodima, na zavesama. Da biste oprali kupku, potrebno je da koristite specijalno dezinfekciono sredstvo, češće provetravate prostoriju ili vodite računa o uređenju dobrog sistema ventilacije.

Pročitajte još: Jasan znak da previše peremo lice: Manje je više u ovom slučaju

6. Četkice za zube

Četkice se moraju oprati nakon upotrebe, jer se preko noći u našim ustima nakuplja značajna količina bakterija, a ujutru ih možemo preneti na četke.

7. Ventilacione rešetke

Mnogi ne obraćaju pažnju na stanje rešetki, jer se nalaze visoko. Ali upravo na rešetkama se stvaraju idealni uslovi za vitalnu aktivnost bakterija. U kući je bolje instalirati uklonjive konstrukcije, koje treba ukloniti i obrisati najmanje jednom mesečno.

8. Toalet

Na zidovima i podu u ovoj prostoriji ima više klica nego na samom toaletu, jer ako ispustite vodu sa otvorenim poklopcem toaleta, onda svi mikroorganizmi iz njega lako padaju na pod i zidove. Izlaz je da uvek ispuštate vodu sa zatvorenim poklopcem i bar jednom nedeljno perete podove i prebrišete zidove u toaletu.

9. Kvake na vratima

Pročitajte još: Tri idealne vrste poslova za osobe SKLONE DEPRESIJI:Stručnjaci dali mišljenje

Mnogi štetni mikroorganizmi se takođe nakupljaju na ručkama, pa ih tokom čišćenja obavezno obrišite krpom natopljenom alkoholom.

10. Krevet

Sigurno znate da grinje žive u posteljini, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Da biste izbegli neželjene efekte i obezbedili zdrav noćni odmor, posteljinu treba prati najmanje jednom nedeljno na temperaturi ne nižoj od 60 stepeni.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.