Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 окидача агресије код деце: Ово су могући узорци

Агресија код деце је веома сложена, заједничка за многа психијатријска стања, здравствене проблеме и животне околности. И зато је у самој суштини лечења агресије најважније прво пронаћи јој узроке.

1716552177_shutterstock_2303906535.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Узроке агресије можемо да поделимо у неколико група:

Поремећаји расположења: Прво, да ли код детета постоје проблеми са расположењем? Деца која су биполарна, у маничној фази, врло често постају агресивна. Губе самоконтролу, постају импулсивна. У другој крајности, када постану депресивни, иако је агресија ређа, могу постати раздражљиви, а понекад та раздражљивост и изазива депресију.

Психоза: Психотичне болести се такође могу манифестовати агресијом. На пример, деца са шизофренијом често реагују на своје унутрашње окидаче који могу јако да их узнемиравају. Понекад деца са шизофренијом постану неповерљива или сумњичава или потпуна параноична. То се испољи као агресија због сопственог страха.

Фрустрација: Деца која имају проблема са когницијом (оно што се данас назива интелектуалним оштећењем) или комуникацијом (укључујући аутизам) такође могу да показују агресију. Када деца са овим стањима постану агресивна, често то чине јер имају потешкоћа да се носе са својом анксиозношћу или фрустрацијом и не могу да искажу своја осећања као други. Агресија такође може бити облик импулсивности.

Импулсивност: Ту су и поремећаји понашања. Код деце са АДХД-ом, најчешћи облици понашања код њих- импулсивност и лоше доношење одлука могу довести до понашања које се тумачи као агресивно. Ова деца често не размишљају о последицама својих поступака, које могу изгледати као безосећајни или злонамерни када заиста не размишљају. Код поремећаја понашања, агресивност је део болести, велика компонента онога што она јесте. За разлику од детета које једноставно не размишља о последицама својих поступака, деца са неким поремећајима понашања су намерно злонамерна, а третман и прогноза су им сасвим другачији.

Повреде: Понекад постоје здравствени разлози за агресивне испаде, када дете има оштећење чеоног режња или одређене врсте епилепсије. У овим случајевима можда нема разумљивог, очигледног разлога за агресивну епизоду детета, а она може имати бити врло насилна.

Траума: Коначно, постоје тренуци када је агресија код деце или тинејџера изазвана стресом због нечега што им се дешава. У таквој њиховој екстремној ситуацији агресивно понашање не представља основу за емоционалну болест, већ представља одговор на ту трауму. Када агресија према њима почне да се дешава све чешће, то може да представља нови емоционални проблем.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas