Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли родитељ неко дете може да воли више? Психолог има јасан одговор

Често се полемише о томе да ли родитељи сву децу воле једнако или ипак имају свог миљеника.

1716123433_shutterstock_1727490703-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Стручњаци истичу да је одлика лошег васпитања ако у породици постоји дете које се осећа мање или више вољено у односу на браћу и сестре, а то може да има и различите последице на живот малишана.

Клинички психолог и психоаналитичар др Јури Грјазев је за газета.ру рекао да нарцисоидни родитељи имају тенденцију да неко дете воле више, а друго мање, а затим је објаснио и да то има везе са очекивањима родитеља.

- Није свако дете спремно да остварује жеље својих мајке и оца, па уместо тога бира да иде својим путем, који је много различит од онога што су за њега ’испланирали’ родитељи. На тај начин оно ризикује да постане велико разочарање за своје родитеље. С друге стране, ако се дете креће ’правим путем’, велика је вероватноћа да ће оно бити миљеник нарцисоидних родитеља - тврди овај стручњак.

Ако мајка и отац дају детету право да само доноси неке одлуке, да буде независно, онда ће, према речима психолога, моћи мирно и да прихвате његове грешке и његове изборе.

- У том случају, родитељи сву своју децу третирају на исти начин, једнако и тако се понашају ментално зреле одрасле особе - појаснио је др Грјазев.

Он је истакао да људи нису увек у стању објективно да утврде које дете родитељи воле више, а које мање.

- Често то прерасте у конфликт између браће и сестара, а не у проблем са мајком или оцем. Важно је да искрено поставите себи питање: ’Да ли ми делује као да ме мање воле?’. Можда је читава ствар у томе да брат или сестра имају бољу комуникацију са родитељима, па у том смислу имају бољи однос са мајком и оцем - закључио је стручњак.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas