· · Коментари: 0
родитељи

Дете стално гледа у ЕКРАН: Како спречити КРИВЉЕЊЕ ВРАТА и КИЧМЕ

Деца све чешће криве врат и кичму док користе телефоне и друге екране, те могу настати озбиљни деформитети.

1603278625_Depositphotos_42584959_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Постоје три једноставна начина да спречите кривљење и научите дете да држи правилан положај.

Ваше дете је на каучу, лежи са телефоном или таблетом у рукама и непрестано држи искривљен врат. Да, ова слика је свим родитељима позната.

Прочитајте још: ЧЕТИРИ типа ПОНАШАЊА КОД ДЕЦЕ која могу да укажу на ОЗБИЉНИЈИ ПРОБЛЕМ

И пре пандемије деца су проводила око 33 сата недељно користећи различите екране, што је једна студија показала. Ова позиција, у којој је глава скроз искривљена надоле је постала еци природна. 

Навика се може задржати јако дуго, чак и током целог живота, те је много важно спречити овај лош положај.

Издвајамо три начина за јачање мишића врата код детета.

Фото: Депосит

1. Започните дан вежбама

Потребно је свега пет минута ујутру када устанете. Станите у положај на коленима и рукама постављеним паралелно. Истежите кичму заједно са вратом и главом на горе, а потом на обрнуту страну. Можете се играти - носом правите кругове по зиду док стојите, или пак док лежите цртајте их на плафону.

2. Прилагодите положај

Када дете користи телефон или таблет, објасните да треба телефон да приближи глави, а не главу телефону. Покажите на примеру како то да уради. Ако седи за столом, нека монитор буде у висини очију, а тастатура и лактови да буду постављени равно. Стопала нека буду постављена равно на под. Променама навика у свакодневним положајима је заиста потребно доста времена и стрпљења. Имајте то на уму.

Прочитајте још: Родитељство није предодређено само за мајку - улога оца је од ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА!

3. Вежбајте правилно седење

Већина столица није прилагођена деци својом висином. Зато покушајте да их прилагодите тако да им одговарају. Кичма ће тада лакше да се постави у природну позицију. Можете детету и сами дати пример како да седи да предњем делу столице и тако опусти рамена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.