· · Коментари: 0
ТРУДНОЋА

Моћна ФОТОГРАФИЈА жене која рађа: Кости на леђима показују колико је женско тело НЕВЕРОВАТНО (ФОТО)

Слика жене која нам приказује колико је женско тело невероватно и јако, а у наредном тексту вам доносимо шта се то дешава са телом за време порођаја.

1603882387_1.jpg

Оно што нам доказује колико је људско тело изузетно и невероватно свакако јесте рађање детета. Довољно изненађује чињеница да се током трудноће сви органи померају и распоређују како би материца имала довољно места да се у њој беба развија до одређене тежине када је спремна за порођај, док је сам чин порођаја фантастичан доказ колико је женско тело прилагодљиво.

Удружење дула из Северног Даласа и Танги Биртх Сервицес, центара за трудноћу и порођај из америчке савезне државе Луизијане, на Инстаграму и Фејсбуку поделили су моћну фотографију жене која се порађа, на којој се виде женина леђа и шта се заиста догађа с костима, леђима и телом за време напона и истискивања новорођенчета.

Прочитајте још: Које ЗАЧИНЕ треба кориситити у ДЕЧИЈОЈ ПРЕХРАНИ? Стручњаци дају савете

Уз фотографију су написали: - Наша тела су невероватна! Волимо да сведочимо овом чуду!

- Када се жена нагне напред, било да стоји усправно или је на рукама и коленима, видећете квргу на њеним леђима, на нивоу струка и испод њега. Много је више него што мислите; не тражите је око стражњице, него око струка - објашњење је др. Саре Викам које је објављено уз фотографију.

Ко су дуле?
Дула је професионална емоционална и физичка подршка, пратња током трудноће, порођаја и у постпартуму. Термин ''дула'' је први пут употребљен 1969. године у једној антрополошкој студији, коју је водила Дана Рафаел. Користио се да означи жену која се бринула о породиљама и помагала им око иницијације дојења. Реч потиче из грчкој језика (δούλα, /ˈðула/) и значи ''жена која служи''.

Ову фотографију можете погледати кликом ОВДЕ.

Порођај је тежак и тело тешко трпи болове. Од 57 јединица бола које мајка преживљава једнако је ломљењу 20 костију у телу у исто време

Шта се догађа с телом за време порођаја?

Бабица Барбара Финдерле објашњава анатомију рађања.

- Дете расте у материци, а рађа се кроз карлицу. Ваша карлица је обликована као закривљени димњак – тачно одговарајућег облика за пролаз главе вашег новорођенчета током порођаја. Кад гледате структуру женске карлице као пресек одвојено од остатка тела, одозго је видљива увала која обликом чак и подсећа на главицу новорођенчета, а одоздо испуст кроз који чедо пролази током рођења.

Прочитајте још: БУШЕЊЕ УШИЈУ КОД БЕБЕ: Окрутан чин или неодољиви аксесоар?!

- Како бисте разумели шта се током порођаја догађа, време је да се упознате са својом карлицом која је део тела најдиректније укључен у рађање. То је коштани пролаз кроз који ваша беба путује када долази на свет. Током трудноће ваше тело производи хормоне који омекшавају зглобове карлице како би повећали њену флексибилност и тиме олакшали рађање детета.

Утицај хормона на карлицу
Хормон релаксин опушта те лигаменте у касној трудноћи кад се ваше тело припрема за порођај. Карлица која се може чинити маленом док лежите, постаје значајно већа кад сте у положају на све четири односно на рукама и коленима.

- Женска се карлица састоји од три велике кости, две бочне и једне крсне, и једне мале, такозване тртичне кости. Бочне су кости с крсном спојене помоћу зглобова ојачаних лигаментима, а међусобно су спојене хрскавичним спојем (симфизом), односно везивном хрскавицом.

- Сви ти спојеви који су ван трудноће чврсти и несавитљиви, постају у трудноћи еластичнији због посебног хормоналног статуса који се за време трудноће успоставља.

- Величина карлице тако није фиксна категорија, будући да се ради о четири одвојене кости међусобно повезане лигаментима на зглобовима.

Гравитација током порођаја
Гравитација је у порођају јако важна јер повећава притисак који омогућава лакше отварање карлице, што простор кроз који дете излази може проширити чак до 28 посто. Пубични зглоб спреда може се током порођаја проширити за цео центиметар и мало више, како би омогућио пролаз главици ваше бебе. Два карлична зглоба током порођаја такође се шире на страну и отварају попут левка како би проширили простор порођајног канала и прихватили облик главице детета како се оно спушта кроз карлицу.

Прочитајте још: Примените ове САВЕТЕ и заштитите бебу од касније ГОЈАЗНОСТИ

- Својим растом дете чини све већи притисак на пршљенове и на крају трудноће главица која је најтежа, под утицајем гравитације помера се према доле и следи кривуљу долазећи до крсне кости. Облик кости усмерава главу да се породи испод пубичног лука.

Мамина љубав је ипак јача од свега

Прочитајте још: Труднице, ОПРЕЗ! Бебе су оно што мајке ЈЕДУ У ТРУДНОЋИ!

Такође, бабица је истакла да оно што породиља помаже својим кретањем јесте гравитација.

- Немојте седити на костима, јер су вам у том случају покрети ограничени. Можете се спустити на све четири или клекнути, поставити ноге са стране и седети на ногама. У сваком случају треба да користите тело и избегавате лежање. Ходајте по степеницама ако је то могуће - саветује.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.