· · Komentari: 0
TRUDNOĆA

Moćna FOTOGRAFIJA žene koja rađa: Kosti na leđima pokazuju koliko je žensko telo NEVEROVATNO (FOTO)

Slika žene koja nam prikazuje koliko je žensko telo neverovatno i jako, a u narednom tekstu vam donosimo šta se to dešava sa telom za vreme porođaja.

1603882387_1.jpg

Ono što nam dokazuje koliko je ljudsko telo izuzetno i neverovatno svakako jeste rađanje deteta. Dovoljno iznenađuje činjenica da se tokom trudnoće svi organi pomeraju i raspoređuju kako bi materica imala dovoljno mesta da se u njoj beba razvija do određene težine kada je spremna za porođaj, dok je sam čin porođaja fantastičan dokaz koliko je žensko telo prilagodljivo.

Udruženje dula iz Severnog Dalasa i Tangi Birth Services, centara za trudnoću i porođaj iz američke savezne države Luizijane, na Instagramu i Fejsbuku podelili su moćnu fotografiju žene koja se porađa, na kojoj se vide ženina leđa i šta se zaista događa s kostima, leđima i telom za vreme napona i istiskivanja novorođenčeta.

Pročitajte još: Koje ZAČINE treba korisititi u DEČIJOJ PREHRANI? Stručnjaci daju savete

Uz fotografiju su napisali: - Naša tela su neverovatna! Volimo da svedočimo ovom čudu!

- Kada se žena nagne napred, bilo da stoji uspravno ili je na rukama i kolenima, videćete kvrgu na njenim leđima, na nivou struka i ispod njega. Mnogo je više nego što mislite; ne tražite je oko stražnjice, nego oko struka - objašnjenje je dr. Sare Vikam koje je objavljeno uz fotografiju.

Ko su dule?
Dula je profesionalna emocionalna i fizička podrška, pratnja tokom trudnoće, porođaja i u postpartumu. Termin ''dula'' je prvi put upotrebljen 1969. godine u jednoj antropološkoj studiji, koju je vodila Dana Rafael. Koristio se da označi ženu koja se brinula o porodiljama i pomagala im oko inicijacije dojenja. Reč potiče iz grčkoj jezika (δούλα, /ˈðula/) i znači ''žena koja služi''.

Ovu fotografiju možete pogledati klikom OVDE.

Porođaj je težak i telo teško trpi bolove. Od 57 jedinica bola koje majka preživljava jednako je lomljenju 20 kostiju u telu u isto vreme

Šta se događa s telom za vreme porođaja?

Babica Barbara Finderle objašnjava anatomiju rađanja.

- Dete raste u materici, a rađa se kroz karlicu. Vaša karlica je oblikovana kao zakrivljeni dimnjak – tačno odgovarajućeg oblika za prolaz glave vašeg novorođenčeta tokom porođaja. Kad gledate strukturu ženske karlice kao presek odvojeno od ostatka tela, odozgo je vidljiva uvala koja oblikom čak i podseća na glavicu novorođenčeta, a odozdo ispust kroz koji čedo prolazi tokom rođenja.

Pročitajte još: BUŠENJE UŠIJU KOD BEBE: Okrutan čin ili neodoljivi aksesoar?!

- Kako biste razumeli šta se tokom porođaja događa, vreme je da se upoznate sa svojom karlicom koja je deo tela najdirektnije uključen u rađanje. To je koštani prolaz kroz koji vaša beba putuje kada dolazi na svet. Tokom trudnoće vaše telo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove karlice kako bi povećali njenu fleksibilnost i time olakšali rađanje deteta.

Uticaj hormona na karlicu
Hormon relaksin opušta te ligamente u kasnoj trudnoći kad se vaše telo priprema za porođaj. Karlica koja se može činiti malenom dok ležite, postaje značajno veća kad ste u položaju na sve četiri odnosno na rukama i kolenima.

- Ženska se karlica sastoji od tri velike kosti, dve bočne i jedne krsne, i jedne male, takozvane trtične kosti. Bočne su kosti s krsnom spojene pomoću zglobova ojačanih ligamentima, a međusobno su spojene hrskavičnim spojem (simfizom), odnosno vezivnom hrskavicom.

- Svi ti spojevi koji su van trudnoće čvrsti i nesavitljivi, postaju u trudnoći elastičniji zbog posebnog hormonalnog statusa koji se za vreme trudnoće uspostavlja.

- Veličina karlice tako nije fiksna kategorija, budući da se radi o četiri odvojene kosti međusobno povezane ligamentima na zglobovima.

Gravitacija tokom porođaja
Gravitacija je u porođaju jako važna jer povećava pritisak koji omogućava lakše otvaranje karlice, što prostor kroz koji dete izlazi može proširiti čak do 28 posto. Pubični zglob spreda može se tokom porođaja proširiti za ceo centimetar i malo više, kako bi omogućio prolaz glavici vaše bebe. Dva karlična zgloba tokom porođaja takođe se šire na stranu i otvaraju poput levka kako bi proširili prostor porođajnog kanala i prihvatili oblik glavice deteta kako se ono spušta kroz karlicu.

Pročitajte još: Primenite ove SAVETE i zaštitite bebu od kasnije GOJAZNOSTI

- Svojim rastom dete čini sve veći pritisak na pršljenove i na kraju trudnoće glavica koja je najteža, pod uticajem gravitacije pomera se prema dole i sledi krivulju dolazeći do krsne kosti. Oblik kosti usmerava glavu da se porodi ispod pubičnog luka.

Mamina ljubav je ipak jača od svega

Pročitajte još: Trudnice, OPREZ! Bebe su ono što majke JEDU U TRUDNOĆI!

Takođe, babica je istakla da ono što porodilja pomaže svojim kretanjem jeste gravitacija.

- Nemojte sediti na kostima, jer su vam u tom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, postaviti noge sa strane i sedeti na nogama. U svakom slučaju treba da koristite telo i izbegavate ležanje. Hodajte po stepenicama ako je to moguće - savetuje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.