· · Коментари: 0
ПОВРЕДЕ

Потпуни ФЕНОМЕН! Одрасли се све више јављају лекару због НИНТЕНДОНИТИСА - болест 21. века која коси одрасле

Старији од 25 година се све чешће обраћају за лекарску помоћ у случају повреда које су типичне за децу, показују подаци Центра за истраживање незгода Универзитета Монаш у Аустралији.

1592738451_igrice.jpg
Фото: Пиксабеј

Одрасли мало-мало па завршавају у болници, са истегнућем, уганућем, сломљеном руком и ногом, јер су се повредили док су возили скејт, скакали на трамболини или играли фудбал у дворишту. Али све  забрињава чињеница да се многи зрели људи "упропасте" у сопственом стану играјући видео--игре.

Прочитајте још: Српска омладина РЕДОВНО ПИЈЕ, излази на ИНТЕРНЕТУ, а ШТА МИСЛЕ о свом животу?

Овај феномен је постао толико уобичајен да је добио и назив - "нинтендонитис", по "Нинтенду" - највећем произвођачу видео-игара на свету.

- Одрасли се често повређују на врло шашаве начине, саплету се о намештај или случајно ударе партнера по лицу када замахну руком - наводи Дарен Ривет, професор и пи--ар aустралијског удружења физиотерапеута.

Опасне по живот Фото: Пиксабеј
Због игрица долази до фактура, уганућа, ишчашења и контузије.

Дешавају им се фрактуре, ишчашења, уганућа и контузије, који настају када налете на сто, саплету се о љубимце или вежбају у својој соби.

Један човек је ушинуо врат играјући виртуелни тенис и свом пријатељу направио масницу на оку ударивши га случајно даљинским управљачем. Током играња видео-игара омакну се најразличитије повреде, које уопште нису безазлене.

Компјутер опаснији од спорта
Повреде одраслих нису безазлене.

Дешава се да се неки отац укочи или ишчаши раме правећи "жабице" од каменчића са децом. Жене се често "упропасте" у покушају да направе звезду пред малишанима и покажу им гимнастичке моћи, заборављајући да више нису младе нити гипке.

Одрасли се повреде и на терену и то "глупље" повреде од њихове деце.

Стручњаци кажу да се одрасли повређују много чешће и на много "глупље" начине од деце, јер им тело више није у оној форми као раније, нису толико активни, а не желе да прихвате те чињенице.

Прочитајте још: "Бићеш послушно пашче или се УБИ": БОЈАН месецима ПРАТИО девојчицу (12) из Источне Србије, па послао СТРАШАН захтев

Мање су окретни и вешти, центар за равнотежу им је другачији од дечјег, када осете да падају укоче се из страха, што доводи до озбиљнијих повреда, јер им зглобови нису толико еластични. Да и не спомињемо колико је процес опоравка тежи и спорији.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.