Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Затвореници проводе више времена напољу од данашње деце, а свако десето никада није било у шуми!

Ако им понудите да бирају између боравка на свежем ваздуху и устајалости играња игрица на телефону, већина деце ће се данас определити за другу опцију. И то без размишљања.

1614963332_Depositphotos_49028379_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

До оваквог закључка дошао је тим истраживача из Сан Франциска, али прича би, врло вероватно, могла да се препише и на наше поднебље. Малишани данас једноставно дишу и живе у виртуелној стварности, док им је природа све већи странац.

Прочитајте још: Родитељи, ова деца имају велику шансу да постану хиперактивна и имају проблеме у школи

Робијашима је боље!
Британски “Гардијан” пише да деца проводе мање времена напољу него особе у затворима, док је једно истраживање показало да свако десето дете у Великој Британији ниједном није било у шуми или парку, да скоро 80 % њих проведе мање од сат времена дневно напољу, а зими највише десет минута, колико је потребно да их одведу и доведу из школе.

Колико је то опасно, могло би да се види тек када данашња деца сутра израсту у људе, али оно што је већ сада извесно јесте пораст асоцијалности и агресивности, неспособност сналажења у простору, оскудне комуникативне вештине, опонашање ликова из игрица, незаинтересованост за садашњи тренутак, изостанак радовања обичним стварима, нереални прохтеви...

Затворена деца су агресивна и депресивна!

Зато је на родитељима велика одговорност да врате малишане напоље и да их отргну од вештачког живота. Стручњаци наводе само неке од предности свакодневног боравка у природи.

Прочитајте још: Како да смирите УЗНЕМИРЕНО ДЕТЕ? 9 савета који могу да помогну

Весна Петровић, психолог и психотерапеут каже да је на првом месту то инјекција здравља.

ТВ и гојазност
Малишани који бораве у природи имају јачи имунитет, не жале се да их боли глава и ређе имају потребу да носе наочари, јер мање кваре очи испред ТВ и компјутерског екрана. То утиче и на смањење фактора за настанак гојазности.

- Доказано је да су деца која су сваког дана напољу здравија, што је велика заслуга витамина Д који се ствара на свежем ваздуху, на сунцу и током физичке активности на отвореном - нкаже Петровићева.

Деца која се играју напољу боље спавају.

Природа је мелем и за ментално здравље, па су тако деца која се свакодневно играју напољу бољег расположења, срећнија и задовољнија. Како су током дана потрошила енергију, увече су смиренија, лакше се успавају и квалитетнији им је сан.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Фото: Депозит

За школарце је све то битно и као добра подлога за учење, па истраживања показују да ученици имају бољу концентрацију, лакше се носе са школским обавезама и успешније решавају тестове, јер је њихов мозак нахрањен кисеоником.

Агресивна деца
И да не спомињемо колико све то позитивно утиче на њихов социјални живот, јер су усмерени ка вршњацима, а не ка ликовима из игрица. Она су тако све мање себична и игром каналишу потенцијалну агресивност, чиме се тупи и оштрица вршњачког насиља - тврди психолог.
Напољу се друже са вршњацима, а не виртуелним ликовима!

- Комбинација физичке и психичке активности увек даје добре резултате, па је зато важно да деца сваког дана после наставе, бар 45 минута, а пожељно је што дуже, буду у природи, да пусте да их она регенерише. То ће се истовремено одразити и на развој креативности и вештина које сигурно не могу да се обликују и изразе док зуре у екран. Играјући се напољу, пењући се на дрво, сакупљајући плодове природе или правећи кућице од прућа, деца могу да покрену машту, да науче да се сналазе у времену и простору, а не само да остану пасивни посматрачи - истиче Петровићева.

Прочитајте још: Кристина има 23 године, и 11-оро деце и управо је открила још ЛУЂИ план (ФОТО)

А за превише брижне родитеље ту је и још једно важно упутство - пустите децу да излазе напоље и када је хладно, јер су тада далеко мање изложена бактеријама. И што чешће буду на зимском ваздуху, то ће бити здравија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas