Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Грешке при одгајању детета које је јединац: Овако никада неће бити себично

Постоје предрасуде да су деца јединци себична, али уз правилан прступ родитељи ће избећи ову грешку у васпитању

1707663547_shutterstock_1686670861.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многи тврде да су јединци себични, не умеју да деле, размажени су... Не треба придавати превише пажње предрасудама које се често везују за одгајање јединаца, али није згорег обратити пажњу на грешке које родитељи најчешће праве када имају једно дете.

Превише их штите

Једна од најчешћих грешака које праве родитељи јединаца је та да превише штите своје дете. Просто, немају другу децу на коју такође морају да усмере своју пажњу, па је сасвим логично да све време мотре на свог малишана и штите га од свега.

Сасвим је нормално да родитељи желе да заштите своје дете, али претерана заштита може да има негативне последице јер ограничава независност детета, преноси бебесyмас.цом.

Јако је важно да маме и тате допусте детету да само истражује свет, наравно, увек уз одговарајући надзор како би било безбедно, али да уз то може да развија своје вештине решавања проблема и самопоуздање.

Имају нереална очекивања

Често родитељи имају нерелана очекивања од својих јединаца, када су у питању резултати у школи, спорту, итд. Стављају на дете притисак да буде најбоље у свему, излажући их тиме стресу и анксиозности.

Важно је имати на уму да свако дете има своје таленте, нешто у чему је добро и нешто у чему није добро, али је најбоље пустити га да истражује оно што га заинима брзином која њему одговара.

Не охрабрују социјалну интеракцију

Још једна честа грешка коју праве родитељи јединаца је то што не обезбеђују детету довољно прилика за социјалну интеракцију. Пошто нема браћу и сестре, детету је потребна интеракција са другом децом, како би развило своје социјалне вештине, комуникацију, емпатију, стицање пријатеља...

Преоптерећују их активностима

Да јединцима не би било досадно, родитељи често упадају у замку и уписују их на све могуће активности, затрпавајући их обавезама. То детету не оставља времена за слободну игру, опуштање, па чак и досаду.

Важно је пронаћи баланс између испланираних активности и слободног времена, како би дете имало прилику и да само открива оно што га занима, али и да толерише досаду (што је важно за креативност).

Не постављају довољно граница

Још једна честа грешка коју праве родитељи јединаца је да својим малишанима допуштају скоро све, како би "надокнадили" то што немају браћу и сестре или из неког другог разлога, али увек с најбољим намерама.

Међутим, важно је да дете има јасно постављене границе од најранијег узраста, како би научило да има одговорности, али и последице за своја дела. Постављање граница малишанима даје осећај сигурности и важно је за здрав развој.

Не уче их да деле

Чак и када немају браћу или сестре, важно је да малишани науче да деле. С обзиром на то да су јединци, њима је уобичајено да имају све за себе, али је добро да науче да ће бити момената у животу када ће морати да деле.

Зато је најбоље учити их дељењу од најранијег узраста – учите их да нешто поделе са другим члановима фамилије, са другарима у парку...

Не уче их да имају свој идентитет

Јединци често имају потешкоћа у успостављању свог јединственог идентитета, који је различит од идентитета родитеља. Сва деца покушавају да имитирају маму и тату, али је то израженије код деце која немају браћу или сестре, они покушавају да удовоље родитељима у свему.

Да би дете успоставило свој идентитет, не треба превише хвалити његове сличности са родитељима. Такође, треба га охрабривати да понекад изађе из зоне комфора, да откива оно што га занима, да гради себе.

(Yумама)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas