Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када је време да дете крене само у школу? На ово би родитељи требало да обрате пажњу пре важне одлуке

Да ли постоји право време или је оно условљено самим дететом

1692616223_shutterstock_1151079065.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када је право време да дете само почне да иде у школу? Познато је да су маме и тате увек уз првачиће, као и да у великим градовима децу до виших разреда прате одрасли, док се у мањим срединама лакше осамостаљују. Које године су пресудне? Ниједно дете није исто, па нема прецизног одговора и конкретног савета који би могао да важи за све. Зато је важно да посматрате своје дете, пратите његово понашање, па онда одлучите.

Када ће само кренути у школу зависи највише од тога колико је дете зрело, како се сналази када је само, међу непознатим људима, да ли је већ ишло само до продавнице, друга из комшилука, колико има да хода до школе, који превоз се користи...

Један од тестова може да буде да пустите дете да оде до друга из комшилука, али под условом да вас позове када стигне и када крене да се враћа кући, овако ћете се осећати мирније.

Када је реч о путовању у школу превозом, оптималан узраст је око 10. године. Уколико је школа близу и може лако пешке да се стигне, родитељи се одлучују да пусте децу већ у другом или трећем разреду. Дете које иде самостално у оближњи парк да се игра или у продавницу, требало би да има око 8 година.

Важно је да им дате слободу у одређеном добу и да их корак по корак пуштате да се сами снађу. На пример, пустите их прво да сами пређу улицу и да купе шта треба док их ви чекате са друге стране.

У узрасту од десет до дванаест година вероватно ће желети да са друштвом возе бицикл по крају, па је важно да знају да поштују правила у саобраћају, да користе само тротоар за вожњу, да пазе како на своју тако и на безбедност људи око себе и да испоштују договорено време за повратак кући.

Такође, можете разговарати са родитељима пријатеља вашег малишана, као и организовати да деца из краја заједно шетају до школе. Корисно је да са дететом вежбате разне ситуације, а прво што треба да савлада је прелазак улице искључиво на пешачком прелазу и када је на семафору зелено за пешаке уз гледање лево-десно. Можете вежбати шта да дете уради уколико се збуни и заборави пут, шта да уради ако му се обрати непозната особа итд.

На основу његових одговора најбоље ћете закључити да ли је време да га пустите самог или ипак треба сачекати још мало.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas