Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да дете буде мање избирљиво и поједе све из тањира

Аустралијски научници спровели су више од 80 студија како би установили шта учинити са избирљивим малишанима.

1634327565_Depositphotos_23532829_S.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Установили су да притисак, награда као и родитељске уцене и претње неће помоћи. С друге стране, ако породица једе заједно и укључује децу у припрему хране, то ће код малишана смањити одбијање неких намирница на тањиру, пише "Цонсумер ХеалтхДаy".

- Време јела обично је врло стресно за родитеље избирљиве деце јер покушавају да створе равнотежу између породичног оброка и намирница које њихова деца једу. Нека деца не воле поврће, нека чак не воле одређене боје или текстуре. Нешто се може повезати са карактером детета, а то је тешко променити. Ипак, постоје други фактори који могу да смање проблеме с исхраном деце - истиче Лејн Чилман са Универзитета "Сунсхине Цоаст" у Аустралији.

Важно је разумети да родитељска забринутост и стрес додатно могу да подстакну дечју избирљивост.

- Ако једете заједно као породица, укључујући све који живе са вама, а доручак, ручак или вечера су у исто време, то ће смањити негодовање код избирљивих малишана. Такође ће помоћи ако деца учествују у припреми оброка било да бирају које јело ће јести или у његовом спремању. Међутим, ако избирљивцима допустите да гледају ТВ док једу или им нудите награде уколико поједу одређене намирнице, то може негативно да утиче на њих - додала је.

Прочитајте још: Након КОРОНЕ психијатри имају пуне руке посла: Све више људи се лечи од ИНФОДЕМИЈЕ

- Свима ће добро доћи ако избегавате љутњу и ограничите негативну енергију у време оброка. Позитивно родитељство, без обзира колико је оно тешко у појединим ситуацијама, најбољи је корак према напред кад је реч о избирљивој деци - каже.

Научници кажу да је важно применити неколико стратегија како бисте дете приволели да поједе оброк, а то је пре свега добар пример. Једите заједно као породица, направите од тога најлепши део дана, када сте сви заједно за столом, лепо расположени - нека дете осети да је реч о нечему битном, пријатном и да пожели да буде део тога.

- Оброке планирајте у исто време јер то смањује стрес, а децу укључите у припрему оброка јер блискост и осећај контроле могу да помогну. Током јела смањите стрес и негативне емоције, а свакако не награђујте ни не кажњавајте избирљивце - саветује Чилман.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas