Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како према чувеној МАРИЈИ МОНТЕСОРИ треба да изгледа дечја соба: Шта треба да се нађе на побу, а шта на полици?

Марија Монтесори по којој је назван "монтесори метод" који се односи на педагошки приступ деци све се чешће примењује

1690034388_shutterstock_1009391968.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кревет треба да има јасан и једноставан дизајн, упозоравала је најпопуларнија "светска учитељица" Марија Монтесори. Чак и ако сви спавате у једној соби где дете има свој кревет уз родитељски, треба да буде јасан део намењен детету. Прилаз треба да му буде слободан, тако да дете може да легне кад год пожели.  Зато је најпогоднији једноставан душек са летвицама или у раму, постављен на под.

По чувеним "монтесори" принципима, чак и веома малој деци су потребни сто и столица. Конкретно, постоје чак столице посебно дизајниране по тим начелима, а њихово седиште је на око 25 центиметара изнад пода. На њој ћете успети да смирите чак и једногодишњака, тако да се бар на кратко скраси у седећем положају.

Када дете напуни две године, требало би заменити сто и столицу већим. Оно треба да се навикава да је то место где "учи и ради", што је у његовом случају, заправо игра. Било би најбоље да му ви покажете како да узме играчке са полица и однесе их до стола. Навикавајте га да, када заврши, врати те играчке на место.

Друга област за слободну игру или рад са одређеним едукативним играчкама је под. Све што вам треба је мекан и тепих средње величине. На њему се могу поставити и лутке и плишане животиње, коцкице, дрвене или пластичне животиње... Тепих или мекано ц́ебе на поду веома су важни, чак и за одојчад, да у миру и тишини упознају своје тело. Чак и старију децу врло често привлачи баш таква површина и воле да се бацају и окрец́у. За мале гимнастичаре може се обезбедити и простирка за јогу. Сви објекти који позивају на физичку активност припадају овом делу просторије.

Полица има две улоге у дечјој соби према "монтесори" принципу: с једне стране, дете на први поглед може да види чиме се може играти и то му је лако приступачно. С друге стране, за разлику од велике кутије или корпе, сваки предмет има своје место на полици. Ово уноси ред у просторију - и лакше је за сређивање. Такође би требало да буду довољно дубоке - 40 центиметара је најбоље. Не треба држати превише различитих играчака на полици. Шест до осам је апсолутно довољно за двогодишњег малишана.

Играчке које се често користе остају на полици, књиге треба да буду одабране тако да одговарају интересовањима малишана, слободне и незатрпане другим предметима. На овај начин, много је вец́а вероватноц́а да ц́ете изазвати интересовање детета за читање. Књиге је најбоље мењати у редовним интервалима (једна до две недеље) у складу са годишњим добима, прославама и интересовањима детета.

Поред тога, гардероба мора бити припремљена на такав начин да дете може да пронађе и одабере своју одец́у. 

За то су идеалне преграде, кутије или лаке фиоке у које је распоређена једна врста одец́е (панталоне, мајице, доњи веш, чарапе,...). Преграде могу бити опремљене са сликом одговарајуц́ег садржаја споља, касније са етикетама на којима пише "кошуље", "џемпер" итд. Одец́а је боље поређана једна поред друге него наслагана једна на другу, јер је тако детету лакше да је изабере.

Ниску шина за одец́у, било у ормару или самостојец́у, више ће волети деца него одрасли. Они могу да прегледају своју одец́у у пуној дужини и тако изаберу управо оно што им се допада.

У дечјој соби према овим принципима добро је поставити слике на зидове према интересовањима детета, затим водити рачуна да тастери за светло буду висине 60 цм, да постоји мини метла за чишћење, дрвена коцка за пењање, практична плетена корпица и мало зидно огледало. Оно што никако не би требало држати у дечјој соби су кревет са оградицом, велике ормане за играчке и гардеробу, ТВ екране, мониторе и другу технику. Правила Марије Монтесори имају за циљ да деца бораве у непретерпаним собама, да могу да се слободно крећу и јачају своје самопоуздање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas