· · Коментари: 0
деца

Примените шест МОНТЕСОРИ ПРАВИЛА и научите дете да поспреми своју собу

Колико пута сте били у ситуацији да не можете да видите под од дечијих играчака, а ваш малишан упорно одбија да их скупи?

1659861715_child-ge5f901551_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Да ли верујете да без молбе и свађања можете променити ту ситуацију. Пробајте ових 6 Монтесори техника да научите и најмалађу децу како да поспреме неред за собом:

Створите место за све

Иако сматрате да деца сваки пут све играчке потрпају у кутију јер им се тако чини лаше, малишани имају снажан осећај за ред и воле да им играчке имају своје место. Ако им то омогућите, врло брзо ћете их подстаћи да сами склањају своје играчке. Како бисте то успели, прво посматрајте ваше дете како бисте видели са чиме се најчешће игра. Ако постоје неке играчке које само заузимају простор или скупљају прашину, склоните их или их једноставно поклоните неком. Затим преостале играчке сложите на полицу или у кутију тако да свака има своје место. Припазите да полице не буду пренатрпане. Изнеданићете се када схватите како ће ваше дете сада другачије посматрати играчке ако зна где им је место.

Прочитајте још: Отварају очи у 2. минуту: Научници открили како изгледа ПРВИ САТ бебиног живота

Модел од раног узраста

Ово није само "задатак" старије деце, пробајте док је још мало дате да га научите како да склања играчке на крају дана. У почетку оно ће посматрати вас како то радите, али врло брзо ће инстиктивно кренути да вам помаже, без приговарања и молбе да то уради.

Поставите очекивања

Одаберите неколико правила која су вам важна, поделите их са вашом децом и често их подсећајте док их не усвоје.

Поставите оквир на позитиван начин

Уместо ултиматума као на пример: "Нема сладоледа док не поспремиш све", реците: Када поспремиш играчке идемо на сладолед". Наглашавање онога доброг што следи велики је подстицај за децу да ураде нешто, јер се искрено радују томе и имају јак мотив.

Нека буде забавно

Деца обожавају да се такмиче, реците типа: "Ајде ти скупи плаве атуће, ја ћу црвене, па да видимо ко ће пре да заврши". Сваки вид обавезе ако претворите у добру забаву клинци ће радо учествовати у томе.

Прочитај још: Идеје за фотографисање НОВОРОЂЕНЧАДИ: Будите креативни и направите незаборавне УСПОМЕНЕ (ФОТО)

Причекај природни прекид

Никада немојте дете нагло прекинути у игри са захтевом да уради нешто. Боље је да сачекате мало. Ако због недостатка времена ипак мора да заврши са игром, будите спремни да му помогнете. Можда ће требати мало праксе и мало стрпљења, али ако будете доследни, дете ће врло брзо преузети тај образац понашања.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.