Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Који је идеалан временски размак између две трудноће? Резултати истраживања кажу да би требало да сачекате бар годину дана

Нова студије дошла до занимљивих података

1687518994_profimedia-0056198904.jpg
Фото: Profimedia
Oglas

Мајке би требало да сачекају најмање једну годину од порођаја до наредне трудноће да би смањиле ризик по своје и здравље бебе, показује нова студија.

Али истраживачи кажу да није потребно да чекају 18 месеци, што је актуелна препорука Светске здравствене организације.

Мали период између две трудноће ризик је за превремен порођај, рађање ситнијих беба и смрт новорођенчета и мајке.

Истраживачи се надају да ће налази бити „помирљиви" за старије жене.

Ауторка др Венди Норман рекао је да је ово „охрабрујућа вест" за жене старије од 35 година које су планирале породице.

Старије мајке први пут имају одличне доказе за разлику у годинама између деце", каже.

„Постизање тог оптималног једногодишњег интервала би требало да буде изводљиво многим женама и очигледно је вредно труда за смањење ризика компликација."

Студију, засновану на око 150.000 порођаја у Канади, дело је аутора са Универзитета у Британској Колумбији и Харвардске школе јавног здравља, а објављена је у часопису ЈАМА интерна медицина.

Према овој студији, 12 до 18 месеци је идеална разлика између порођаја и нове трудноће.

Актуелни водич Светске здравствене организације препоручује да је идалано 24 месеца и не мање од 18 месеци.

Истарживање је још показало:

  • Нова трудноћа након мање од 12 месеци након порођаја је ризична за жене свих узраста
  • Ризик је за све мајке старије од 35 година, док је ризик за бебе жена свих узраста, али највећи код жена од 20 до 34 године
  • Жене старије од 35 које су затруднеле шест месеци након порођаја имале су 1,2 одсто већи ризик од смрти или повреде током порођаја (12 случајева на 1.000 трудноћа)
  • Разлика од 18 месеци између трудноћа смањује ризик на 0,5 одсто (пет случајева у 1.000)
  • Млађе жене које су затруднеле шест месеци након порођаја имале су 8,5 одсто ризика за превремен порођај
  • Он се смањује на 3,7 одсто код оних које су направиле размак од 18 месеци

Главна ауторка истраживања Лаура Шумерс је рекла: „Наше истраживање је показало да је и за мајку и дете већи ризик када је су трудноће близу једна другој, посебно код мајки старијих од 35 година.

Налази за старије жене су посебно важни, јер оне често с намером планирају трудноће у краћем размаку".

Истраживање се бавило само женама у Канади тако да није јасно колико је примењиво на остатак света.

Истраживачица докторка Соња Хернандез-Диаз каже да резултати указују на другачије ризике код различитих старосних група.

Мали размак може да утиче на непланиране трудноће, посебно међу млађим женама.

„Без обзира да ли је ризик увећан зато што наша тела немају довољно времена да се опораве када зачнемо убрзо након порођаја или због фактора који су повезани са непланираном трудноћом, попут неадекватне пренаталне неге, препоруке могу бити исте: пронађите постнаталну контрацепцију или се суздржите од незаштићеног сексуалног односа после порођаја."

Менди Форестер каже да је студија била „корисно истраживање које наставља претходна испитивања о размаку између трудноћа".

На крају, жена је та која бира колико ће чекати између две трудноће, без обзира на то колико има година. Оно што је битно је да буду свесне доказа о овој теми и да њихова одлука буде базирана на правим информацијама.

„Здравствени професионалци ће увек подржати жене у њиховом избору, у ономе што је добро за њих и њихови трудноћу."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas