Oglas
· · Komentari: 0

Koji je idealan vremenski razmak između dve trudnoće? Rezultati istraživanja kažu da bi trebalo da sačekate bar godinu dana

Nova studije došla do zanimljivih podataka

1687518994_profimedia-0056198904.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Majke bi trebalo da sačekaju najmanje jednu godinu od porođaja do naredne trudnoće da bi smanjile rizik po svoje i zdravlje bebe, pokazuje nova studija.

Ali istraživači kažu da nije potrebno da čekaju 18 meseci, što je aktuelna preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

Mali period između dve trudnoće rizik je za prevremen porođaj, rađanje sitnijih beba i smrt novorođenčeta i majke.

Istraživači se nadaju da će nalazi biti „pomirljivi" za starije žene.

Autorka dr Vendi Norman rekao je da je ovo „ohrabrujuća vest" za žene starije od 35 godina koje su planirale porodice.

Starije majke prvi put imaju odlične dokaze za razliku u godinama između dece", kaže.

„Postizanje tog optimalnog jednogodišnjeg intervala bi trebalo da bude izvodljivo mnogim ženama i očigledno je vredno truda za smanjenje rizika komplikacija."

Studiju, zasnovanu na oko 150.000 porođaja u Kanadi, delo je autora sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji i Harvardske škole javnog zdravlja, a objavljena je u časopisu JAMA interna medicina.

Prema ovoj studiji, 12 do 18 meseci je idealna razlika između porođaja i nove trudnoće.

Aktuelni vodič Svetske zdravstvene organizacije preporučuje da je idalano 24 meseca i ne manje od 18 meseci.

Istarživanje je još pokazalo:

  • Nova trudnoća nakon manje od 12 meseci nakon porođaja je rizična za žene svih uzrasta
  • Rizik je za sve majke starije od 35 godina, dok je rizik za bebe žena svih uzrasta, ali najveći kod žena od 20 do 34 godine
  • Žene starije od 35 koje su zatrudnele šest meseci nakon porođaja imale su 1,2 odsto veći rizik od smrti ili povrede tokom porođaja (12 slučajeva na 1.000 trudnoća)
  • Razlika od 18 meseci između trudnoća smanjuje rizik na 0,5 odsto (pet slučajeva u 1.000)
  • Mlađe žene koje su zatrudnele šest meseci nakon porođaja imale su 8,5 odsto rizika za prevremen porođaj
  • On se smanjuje na 3,7 odsto kod onih koje su napravile razmak od 18 meseci

Glavna autorka istraživanja Laura Šumers je rekla: „Naše istraživanje je pokazalo da je i za majku i dete veći rizik kada je su trudnoće blizu jedna drugoj, posebno kod majki starijih od 35 godina.

Nalazi za starije žene su posebno važni, jer one često s namerom planiraju trudnoće u kraćem razmaku".

Istraživanje se bavilo samo ženama u Kanadi tako da nije jasno koliko je primenjivo na ostatak sveta.

Istraživačica doktorka Sonja Hernandez-Diaz kaže da rezultati ukazuju na drugačije rizike kod različitih starosnih grupa.

Mali razmak može da utiče na neplanirane trudnoće, posebno među mlađim ženama.

„Bez obzira da li je rizik uvećan zato što naša tela nemaju dovoljno vremena da se oporave kada začnemo ubrzo nakon porođaja ili zbog faktora koji su povezani sa neplaniranom trudnoćom, poput neadekvatne prenatalne nege, preporuke mogu biti iste: pronađite postnatalnu kontracepciju ili se suzdržite od nezaštićenog seksualnog odnosa posle porođaja."

Mendi Forester kaže da je studija bila „korisno istraživanje koje nastavlja prethodna ispitivanja o razmaku između trudnoća".

Na kraju, žena je ta koja bira koliko će čekati između dve trudnoće, bez obzira na to koliko ima godina. Ono što je bitno je da budu svesne dokaza o ovoj temi i da njihova odluka bude bazirana na pravim informacijama.

„Zdravstveni profesionalci će uvek podržati žene u njihovom izboru, u onome što je dobro za njih i njihovi trudnoću."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas