· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Лекције које треба да научите децу до 10 година: Сви смо једнаки, поштуј свакога, а посебну пажњу обратите на број 3

Бити родитељ је заиста предивно животно искуство, али оно носи и велику одговорност.

1617046459_Depositphotos_73170489_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Васпитање малишана изузетно је битно, а да би дете одрасло у нормалног и праведног човека, одмалена га треба учити правим стварима. Пред вама је 10 веома важних лекција које родитељи треба да науче децу до њихове десете године.

1. Не прави разлику међу људима

Без обзира на пол, године, националност, боју коже и финансијску ситуацију, према свакоме се треба лепо односити и имати поштовања. Према другима се треба понашати онако како бисмо желели и да се они понашају према нама.

Прочитајте још: Како да знате да је беба срећна и здрава? Пратите следеће СИГНАЛЕ

2. Немој се плашити да направиш грешку

Учење кроз сопствене грешке је саставни део живота, и у томе нема ништа лоше. Нико на свету није савршен и сви греше, зато то не треба доживљавати трагично, већ радити на томе да се грешка не понови.

3. Немој радити оно што не желиш због туђег одобравања

Деца често мисле да је популарност међу вршњацима једна од најважнијих ствари, зато чине све како би је задобили. Међутим, они морају знати да су ствари попут искрености и поштовања много битније од тога и од тражења туђег одобрења које често није важно.

Прочитајте још: Како да спречите да ДЕТЕ УЈЕДА друге? Корисни савети за родитеље

4. Увек буди спреман да браниш себе

Фото: Депозит

Наравно да је важно поштовати друге, али исто тако је важно бранити свој став и не дозволити другима да те искориштавају. Дете не сме да се осећа несигурно, већ да зна да се његово мишљење цени.

5. Брини о околини

Поштовање према природи једнако је битно као и поштовање према другим особама. Родитељи треба да буду пример који ће деца следити читав свој живот. Загађивање околине, ломљење грана и уништавање цвећа се никада не смеју одобравати.

6. Знање је важније од оцена

Ово је изузетно важна лекција за школарце. Деца треба да знају да оцена није увек одраз знања и да је знање много битније од оцена.

Прочитајте још: Поражавајуће бројке: У јануару и фебруару рођено много мање беба него прошле године

7. Ако нешто не разумеш, слободно питај

Постављање питања и радозналост треба да се подстичу од малих ногу. Увек је боље поставити питање ако нешто не разумемо, него се претварати да нам је све јасно. Тако се само ускраћује знање.

8. У реду је рећи "не"

Важно је да дете зна да каже "не" вршњацима, одраслима, па чак и родитељима када је тај одговор на месту. Изградња јаког карактера и личности је битна јер ће тада дететом бити теже манипулисати. Ова лекција добро ће му доћи и када одрасте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.