Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најпопуларнија имена за дечаке и девојчице по градовима СРБИЈЕ: У Суботици су најзаступљенија врло необична имена

Занимљиво је да се у моду враћају традиционалнија имена за дечаке

1683712079_shutterstock_1989775442.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дечија имена често одражавају и дух времена, али много се разликују и у односу на део Србије у којој се рађају деца. Постоји неколико најпопуларнијих имена, али има и родитеља који бирају врло ретка и необична имена која нису типична за Србију. Доносимо списак имена која се највише дају у разним градовима Србије, а ево шта родитељи бирају.

Софија и Лука најпопуларнија имена у Крагујевцу

Најчешће име за девојчице у Крагујевцу у последњих неколико година је Софија, а за дечаке Лука. То су имена која су убедљиво најпопуларнија међу родитељима, кажу у матичној служби. Поред Софије, друго и треће место суверено држе Дуња и Сара, које су, занимљиво, ова места заузимала и у претходним годинама. После прва три места следе Теодора, Милица, Николина, Нађа, Уна, Мила и Хелена. И у претходним годинама ова имена су била у моди, с тим што су Уна и Хелена замениле на листи десет најпопуларнијих Дарију и Лену.

Слично је и са именима дечака. Лука и Василије се већ неколико година налазе на прва два места, а следе их Богдан, Лазар, Вук, Вукан, Алекса, Вукашин, Павле и Стефан. У крагујевачкој матичној служби истичу да родитељи углавном дају имена деци која су том тренутку популарна, па је међу именима за дечаке у односу на претходне година разлика само у томе што су имене Вук и Вукан почела чешће да се користе, а име Андреј нешто ређе.

У Врању најпопуларнија имена Милица и Никола

Из Матичне службе у Врању нису могли да издвоје женска и мушка имена која су најпопуларнија у овој или претходној години, али су њихову заступљеност рангирали по декадама.

Од 2010. године па надаље, опет су "у моди" традиционална, изворна српска имена, попут Милице, Јелене, Теодоре, Сање, али и Душана, Николе, Ђорђа, Јована, Петра, Михајла или Гаврила. У првој деценији 21. века, за разлику од друге и почетка треће, актуелна су била, од мушких, "модерна", "скраћена" имена - Вук, Лав, Југ, а од женских, опет, Милица и Јелена.

У једном периоду, тачније осамдесетих година прошлог века, најчешћа имена мушке деце била су Далибор, Игор или Данијел, а женске Данијела, Валентина и Далиборка. Не само у Врању, него и у Србији, Милица је име које се најчешће даје девојчицама, док је Никола "поприлично заступљено" мушко име, објаснили су из врањске Матичне службе.

У Суботици има и Ариа и Хектора

Током ове године матичарке на матичној књизи рођених водиле су тачну еведенцију о датим именима за новорођенчад рођена у Суботици, рекла је заменица матичара, Арањка Кобрехел.

Најчешће дата имена у овој години су за девојчице: Сара, Теодора, Мила, Анђела и Хана, док су за дечаке Алекса, Вук, Василије, Марко и Лука. Несвакидашња имена у овој години која су родитељи давали деци су за девојчице: Ариа, Иконија и Павла, а за дечаке Хектор, Видан и Дрен.

Мехмед и Мерјем најпопуларнија имена у Новом Пазару

Међу најпопуларнијим именима који родитељи у Новом Пазару у последње време дају својој деци су мушка Мехмед или Мухамед и Мерјем за девојчице, показују подаци.

Међу омиљеним мушким именима код Бошњака су и Ахмед, Омер, Хамза, Јусуф, а Хана, Асија, Ема и Ајша за девојчице. Честа имена међу новорођеном децом родитеља српске националности су Богдан, Сара, Софија, Дуња, Вукан, Стефан и Лука. Друго најчешће код девојчица било је Дуња, следе Мила, Сара, Теодора, Уна, Милица, Тара, Николина и Нађа. На другом месту најпопуларнијих имена за дечаке је било Лазар, потом Вук, Василије, Стефан, Богдан, Алекса, Вукан, Филип и Вукашин.

Нови Пазар је један од градова са највећом стопом природног прираштаја, у којем се на годишњем нивоу роди око 2.500 беба.

У Зрењанину Софија и Реља, па Јана и Вукашин

Кажи ми, кажи, које име да ти дам, каже песма стара. А млади родитељи данас имена бирају, како се може чути, држећи се што народне што породичне традиције.

И док су претходне године најпопуларнија имена у Зрењанину била Милица и Страхиња, ове године највише женске и мушке деце добило је имена Софија и Реља. Како објашњава Виолета Ђурин из Матичарске службе града Зрењанина, на другом месту по популарности су имена Јана и Вукашин.

"Поред Софије и Јане, најчешће давана женска имена су Лена, Ленка, Теодора, Маша, Николина и Сара. А код мушких имена, поред Реље и Вукашина, најчешће давана имена су Милош, Тодор, Вук, Михајло и Матеја", каже Виолета Ђурин.

Прошле године највише деце добило је имена Милица и Страхиња, а на листи најчешће даваних имена у Зрењанину током 2021. године су још: Анђела, Теодора, Нина, Дуња и Николина, затим Лука, Матеја, Немања, Урош, Душан и Марко.

У нашој земљи, према подацима РЗС који је објавио списак десет најпопуларнијих имена за прошлу годину, најчешће име за девојчицу било је Софија, док је највише родитеља за дечаке одабрало име Лука.

Шабац: Најпопуларније мушко име Лука, код девојчица, највише Дуња

"На територији града Шапца, највише родитеља жеске деце, одлучило се за име Дуња, које је од почетка године добило чак 17 девојчица", каже Младен Кузмановић, шеф Одсека за управу и грађанска стања ГУ Шабац.

Одмах потом следи име Софија 13 пута, Хелена и Ленка по 11 пута и Мила 10.

"Осим пет најпопуларнијих, честа су била и имена Сара, Калина, Ања, Ана, Анђела,Валентина, Нађа и Емилија", каже саговорник.

За разлику од девојчица, код којих преовлађују модерна имена, родитељи дечака, више су се одлучивали за она традицонална.

"Од почетка године, име Лука добио је 21 дечак, Лазар 19, Вукашин 16, Богдан и Василије по 12 дечака", каже Кузмановић.

Осим ових, честа су била и имена Драган, Урош, Андреј, Михаило, Петар, Никола, Душан и Вук.

Нови Сад: Милица, Софија, Алекса, Петар, али и Рејна, Дора, Велесије и Гордеј

Новосађани се, када дође време да свом детету дају име, углавном опредељују за имена која већ деценијама круже, али и она која су део актуелних трендова.

Са друге стране, у жељи да се истакну, неки се опредељују за необична имена која су углавном страног порекла.

Најпопуларнија имена за девојчице у Новом Саду су Милица, Софија, Анђелија, Маша, Хана, Уна, Лена, Анастасија и Петра, кажу за Данас из матичарске службе.

Када су у питању дечаци, родитељи се сада опредељују за имена као што су Алекса, Душан, Страхиња, Михајло, Аљоша, Реља, Матија, Растко, Марко и Филип.

Такође, ту си и Огњен, Игор, Ђурађ, Виктор, Роберт и Петар.

Међутим, има и оних на необичним именима.

Тако су девојчицама давали имена Теона, Егзона, Ниа, Лира, Адива, Ајлин, Рија, Дажа, Рејна, Дора, Ира, Неа, Анисија и Кјара.

Како би се истакли, родитељи су својим дечацима давали специфична имена као што су Велесије, Лавиел, Масимо, Јанус, Залан, Тимон, Матвеј, Козма, Видак Гордеј, Дионис, Алек, Вучен и Дрен.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas